Liefdevol of vloekend communiceren?

Mara Riewald ben jij wie je echt bent
Ben jij echt wie je bent?
9 oktober 2017
Ben jij authentiek en bijzonder?
20 november 2017
Mara Riewald ben jij wie je echt bent
Ben jij echt wie je bent?
9 oktober 2017
Ben jij authentiek en bijzonder?
20 november 2017
Toon alles

Liefdevol of vloekend communiceren?

Wat is jouw rol hier op aarde. Mara Riewald

Liefdevol of vloekend? Jij zegt het maar.

Hoe praat jij eigenlijk tegen jezelf? Stel je eens voor dat jij je kind was, je beste vriendin. Zou je tegen hen dezelfde dingen zeggen als tegen jezelf? Is het antwoord ja, geweldig en gefeliciteerd. Maar grote kans dat dit een nadenkertje is. Want hoe praat je echt tegen jezelf? Liefdevol of vloekend. Jij zegt het maar.

We hebben eigenlijk niet geleerd hoe we moeten communiceren. Hoe we ons moeten uiten. Zowel tegen onszelf als tegen anderen. Hoe zou de wereld eruit zien, jouw wereld als we wat liefdevoller en doordacht zouden communiceren? Effectief en Bezielend.

De laatste tijd, maar ook vooral als kind, heb ik in korte tijd heel veel ervaren. Heb ik vooral geleerd wat het met mensen doet als ze niet bij machte zijn om te communiceren met elkaar. Dat mensen niet weten hoe ze met elkaar om kunnen gaan of niet weten hoe ze zichzelf moeten beschermen, hun grenzen aangeven.

Vaak wordt er voor agressie gekozen als antwoord zodra iemand niet weet hoe te reageren, zich aangevallen voelt. Vaak wordt er fysiek geweld gebruikt als iemand overweldigd wordt door emoties. Zich geen raad weet met die emoties die opkomen. Gewoon omdat veel mensen niet weten en niet geleerd hebben hoe ze met emoties om moeten gaan. Ook binnen gezinnen en families is dit vaak een issue.

Anders reageren zonder geweld en agressie

Hoe zou je anders kunnen reageren in plaats van geweld in te zetten of verbaal agressief te zijn. Kun je ook uitspreken hoe jij je voelt als je een conflict of onenigheid hebt? Of wat jouw behoefte is. Veel mensen hebben dat simpelweg niet geleerd. Ze weten niet hoe ze zich moeten of kunnen uiten waardoor het vervolg van een gesprek of botsing anders kan verlopen. In blinde machteloze woede worden mensen afgesnauwd, vermoord, mishandeld. Vervolgens zie je het gevolg van je daden, en dan. Dan is het te laat. Het kwaad is al geschied. Afhankelijk van de ernst van je reactie is de situatie onomkeerbaar. Heb je iemand iets vreselijks aangedaan. 

Hoe ziet de wereld eruit als mensen leren hoe ze beter met zichzelf en anderen kunnen communiceren. Dat ze stevig in hun schoenen, in hun kracht staan. Wat zou dat veranderen in de wereld? Hoe zouden de relaties onderling dan kunnen zijn? Dat je respons en reactie geeft die een ander gelijk niet razend en blind van woede maakt.

Nee dat je rustig reageert, begrip hebt voor de behoefte van de ander, dat je respect toont voor anderen. Je hoeft iets niet goed te vinden, nee je respecteert de ander. Je mag je mening geven, en je hoeft niet alles zomaar te slikken.

‘Waar reageer ik op dit moment eigenlijk op?’
‘Met welke bedoeling doe ik nu mijn mond open?’
‘Welke gevoelens leven er op dit moment in mij?’
‘Welke behoefte steekt er achter het verlangen dat ik nu ervaar?’
“Richt ik een helder verzoek tot iemand?’
(uit Geweldloze Communicatie)

Maar je hoeft ook niet meteen een ander zijn hersenpan in te slaan. Het is niet nodig de ander enorm af te snauwen, te kwetsen, onderuit te halen. Door te leren hoe je anders kunt communiceren, ga je die blinde woede voorbij. Blijf je menselijk, weet je wat je moet zeggen, weet je te uiten wat je voelt. Zo voorkom je dat je dingen zegt of doet waar je achteraf vreselijk spijt van krijgt. Hoe zou het zijn als je leert om je zo goed te uiten?

Voel jij je slachtoffer?

En ja je kunt jezelf eeuwig slachtoffer blijven voelen. Wat levert het je op? Helpt het je verder? Waarschijnlijk niet, want het verleden is geweest, kun je niets meer aan veranderen. Het is nu NU en morgen weten we nog niet wat er gaat gebeuren.

Inzicht in je gedrag en je emoties helpt

Voel jij je nu slachtoffer? Onderzoek dat gevoel. Dat is ok. Bepaal vervolgens hoe jij je wilt gaan voelen. Blijf je zielig praten tegen jezelf. Wat je allemaal is overkomen, wat jou is aangedaan? Kun je er nog iets aan veranderen, kun je nog met de mensen in gesprek gaan die je dit hebben aangedaan? Vaak niet, vaak zul je ook geen genoegdoening krijgen. Maar het is ook voorbij. Overigens bagatelliseer ik absoluut niet wat jou is aangedaan. Ook ik ben ervaringsdeskundige. 

Ontdek hoe vergeving werkt

Leer te vergeven. En dat betekent niet dat je iets vergeet of dat je iets goedkeurt. Nee absoluut niet. Vergeven is te accepteren dat het is zoals het is. Dat je besluit het los te laten zodat je verder kunt. Het is voorbij en jij bepaalt of het verleden ook jouw morgen, jouw toekomst gaat bepalen. Blijf je hangen in dat verdriet, dat gevoel van slachtoffer zijn, die boosheid. Dan verandert er niets. Jij beslist. En je hoeft het niet alleen te doen.

Hoe zou je je graag willen voelen?

Wil jij je graag sterk voelen? Wie wil je zijn? Ik wilde altijd een bekend persoon worden, als kind had ik een zeer rijke fantasie. Ik zag mezelf spreken voor grote groepen mensen. Dat heb ik ook wel gedaan, meerdere keren in mijn leven. Het geeft me energie. En ik heb het gevoel dat ik mensen wat te vertellen heb. Ze wat kan leren. De onderwerpen waarover ik destijds sprak zijn nu veranderd. Destijds ging het over marketing en communicatie, profilering. Jezelf zichtbaar maken.

Tijd om jezelf te ontmoeten. In het NU

Nu gaat het over onder andere:
♦ Jezelf mogen en durven zijn
♦ Sterk in je schoenen leren staan
♦ Oprecht en effectief communiceren met jezelf en anderen
♦ Een rots in de branding worden voor jezelf, en later ook voor anderen
♦ Blokkades uit de weg ruimen
♦ Je eigen Bezieling en passie (her)ontdekken
♦ Een krachtige persoon worden
♦ Lekker in je vel. Zelfbewust, trots op jezelf
♦ Geloven in jezelf, dat je absoluut kunt wat je zielsgraag wilt.
♦ Jezelf healen, zowel fysiek als mentaal.

En dat mag. Het is hoog tijd!

Maak van je bagage, je verleden jouw kracht

Dat is namelijk wat ik nu doe. Alles wat ik heb meegemaakt heeft een reden gehad. Ik heb er veel van geleerd. Natuurlijk ook veel verdriet van gehad maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om te vergeven, los te laten en mijn verleden te zien als cadeautjes waarmee ik anderen kan helpen en ondersteunen. Mijn wonden van vroeger zijn mijn kracht geworden is een prachtige zin die ik ergens heb gelezen.

Dat wil ik je leren, met heldere stappen. Net zoals ik dat heb geleerd. Ik ben nu 51 en het is een lange reis geweest. Ik heb deze reis grotendeels alleen gemaakt, vaak wel. Soms stukjes met anderen. Ik ben sterker dan ooit. Ik voel me echt die rots in de branding voor mezelf en ben ook in staat dat voor anderen te zijn.

Heel graag wil ik tijdens deze reis met jou meelopen. Je helpen en ondersteunen waar dat mag en kan. Mijn ervaringen delen.

Je leren hoe jij met jezelf kunt communiceren, zodat je trots op jezelf kunt zijn en waarna je eveneens krachtig en effectief met anderen kunt communiceren. Hoe je van je blokkades en beperkende gedachten los kunt komen. Inzien dat je een licht bent voor anderen. Liefde deelt met anderen maar ook vrede deelt met anderen. Een betere versie van jezelf wordt, jezelf healen. Opnieuw leren om naar je gevoel te luisteren en daarnaar te leven. Wow dat zou de wereld een flink stuk mooier maken. Toch?

Mag ik deze reis met je meelopen? Heel graag. Lees eens over Healend coachen als eerste spannende stap.

 

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »