Eng, spannend zo'n sessie met jou? Mara Riewald
Eng, spannend zo’n sessie met jou?
11 februari 2022
Angstig, onrustig, je weet het niet meer. Mara Riewald
Angstig, onrustig, je weet het niet meer?
27 april 2022
Toon alles

Worden onze jongeren lijders of leiders?

Leider of lijder

Worden onze jongeren lijders of leiders?
En waarom mijn hart bij jongeren ligt. Hoe zag jouw leven eruit toen je jong was? Toen je pakweg 18 – 20 jaar was ongeveer? Was het een gelukkige periode, liefdevol, gezellig? Misschien zwaar, hard werken, liefdeloos?

Hoe was jouw leven toen je jong was?

Toen ik jong was, laat ik maar even de leeftijdscategorie 18-20 jaar nemen, was ik niet jong meer. Natuurlijk wel gezien mijn kalenderleeftijd, en uiterlijk ook, maar emotioneel….. Emotioneel was ik ouder, wijzer, vermoeid ook. En achteraf gezien zelfs uitgeblust. En dat is niet gezond op zo’n jonge leeftijd. Maar dat geldt niet alleen voor mij destijds maar ook voor vele anderen. Het is iets van alle tijden.

♥ Omdat je als jongere soms teveel voor je kiezen krijgt.
♥ Teveel verantwoordelijkheid hebt of voelt.
♥ Te jong met verlies en afscheid, de dood te maken hebt.
♥ Omdat je je eenzaam voelt, heimwee, spanning, je zorgen maakt.
♥ Omdat je als jongere teveel hooi op je vork neemt.
♥ Of omdat je net als ik ZELF bepaalt, de omgeving vindt dat maar niks.
♥ Omdat je ZELF besluit om de regie te nemen over jouw toekomst.

Het leven leiden zoals dat bedoeld is

Dat was en is nog steeds best een dingetje, een ook dat is van alle tijden. Het was meer dat we ons leven leidden zoals we dachten dat het moest, zoals het hoorde. Afhankelijk van hoe onze ouders dat weer van hun ouders hadden geleerd. Of hoe bewust je ouders waren. We zijn in feite geconditioneerd, wat later vaak resulteert in onbewuste blokkades.

In de meeste gezinnen werd je niet bepaald aangemoedigd een leider te worden, belangrijker was te gehoorzamen, leiderschap te accepteren en in mijn ogen daarmee een lijder worden. Misschien was dat in jouw gezin anders?

Bij ons was geld altijd een punt. Er was nooit genoeg. En als hooggevoelig**  kind voelde je dat probleem haarfijn aan. Je vroeg gewoon niets voor jezelf, je zeurde niet. Je verdween in je eigen fantasiewereld. Je best doen een lief kind te zijn.

En als jong kind ging ik al kranten bezorgen op mijn achtste. De aardappelen en de tulpenbollen in als je 12 jaar was en de fabriek in op mijn 14/15e jaar. Zo ging dat. Zelf je eigen geld verdienen. In die jaren heb ik een flink aantal diploma’s gehaald omdat ik toch besloot voor het leiderschap te kiezen. Ook al was dat niet echte een bewuste richting. …….Misschien ook wel. Ik wilde meer worden dan ik was.

** die hooggevoeligheid, dat weet ik nu natuurlijk, toen was daar nog niets over bekend. Toen was je anders, raar, een drama queen, een aansteller.

Zwaar, moeilijk maar ook prachtig

Makkelijk mijn keuzes om mijn eigen weg te gaan? Nee absoluut niet. Maar het heeft me rijk gemaakt. Niet in geld uitgedrukt. Nee het heeft me qua levenservaring, kennis, leerervaringen en groeidrempels uniek en rijk, megasterk gemaakt.
Het heeft me nooit verhard, nee het heeft me dankbaar en liefdevol, empathisch gemaakt. Ook al heeft dat wel tijd nodig gehad.

♥ Het heeft me geleerd mijn padje weer terug te vinden nadat ik dat lange tijd kwijt was.
♥ Het heeft me geleerd mijn balans terug te vinden als dat weg was.
♥ Het heeft me geleerd verder te kijken dan mijn neus lang is.
♥ Het heeft me wijsheid gegeven, waarvan ik niet wist dat ik ze had.
♥ Het heeft me geleerd vanuit mijn hart en intuïtie te leven.
♥ Het heeft me laten ontdekken welke talenten en gaven ik had.
♥ Het heeft me geleerd hoe ik het geleerde aan anderen mag overbrengen.
♥ Het heeft me geleerd mijn taak en missie vorm te geven.
♥ Het heeft me naar mijn unieke zelf gebracht.
♥ Vrij van depressies, soberheid en burn-out of andere twijfel.

‘Wie ben ik om briljant, prachtig, talentvol en fantastisch te zijn?
Wie ben jij eigenlijk om dat niet te zijn.’

Nelson Mandela

De jongeren van nu

Hebben het zwaar. De volwassenen ook natuurlijk. De huidige situatie is onzeker. We missen de verbinding met andere mensen, school, werk, vrijetijdsbesteding. Letterlijk alles is anders. Onze vrijheid is voor een deel weg, veel mensen zijn eenzaam, lopen op hun tenen, angstig. En hoe gaat onze toekomst eruit zien?

In hun hart willen jongeren hun eigen leven vorm geven, zich ontwikkelen tot de unieke, authentieke persoon die ze in feite zijn. Zeker niet geleefd worden door regels ook al is de situatie even niet anders. Ze voelen veel, kunnen niet alles duiden. Voelen zich vaak onbegrepen, eenzaam. Ze begrijpen zichzelf niet eens.

Somberheid

Dit resulteert in een toename van sombere mensen. Het aantal groeit, dagelijks volg ik de berichtgeving over deze toename, over de specialistische zorg, de wachtlijsten. En dan ben ik ook weer even dat jonge meisje. Ik weet hoe het voelt alsof het gisteren was.

Het verschil is dat ik mijn eigen manier heb uitgevonden om de regie weer terug te krijgen over mijn leven, over al die onzekerheden, die angsten. Uit al die leerervaringen heb ik geleerd hoe ik bij mezelf kan blijven en dat anderen ook kan leren. Die leider te worden in plaats van de lijder. Lijden en angst zet ons vast in het leven.

Trouwens herken jij jezelf in deze tekst? Aanstaande donderdag 14 april om 19.30 uur geef ik een online training. Laagdrempelig via zoom.us Doe je mee? Lees verder

Daarom

Ligt mijn hart bij de jongeren van nu. Ik zou vreselijk graag willen dat onze jongeren de kans krijgen een leider te worden in plaats van een lijder. Ze zijn zo nodig voor onze nieuwe realiteit na deze periode waarin we nu leven.

Gelukkig weten ze mij ook regelmatig te vinden en gaan ze vaak na 1 sessie opgelucht, licht, geaard, blij naar huis.

Omdat ze voelen en weten dat

♥ Ze niet alleen zijn, niet ‘anders’ zijn.
♥ Ze nodig zijn, hier ook een taak hebben.
♥ Ze zich gehoord en gezien voelen.
♥ Ze zichzelf weer kunnen begrijpen.
♥ Ze inzichten krijgen en daardoor weer zelfvertrouwen.
♥ Ze weer in hun kracht staan.
♥ Er een toekomstperspectief is voor hen.
♥ Ze veel meer kunnen en zijn dan ze denken.

Leider of lijder

Van lijder naar leider. Pak de regie weer terug over jezelf, je toekomst.

Wat kan ik concreet doen

We hebben altijd een keuze! Ik maak de keuze om concreet een bijdrage te leveren aan een positieve verandering. Ondersteuning te bieden aan jongeren en hun ouders om los te komen van die somberheid. Te voorkomen dat je in een burn-out komt, depressie of nog erger. Jou te helpen terug bij jezelf te komen, te voelen dat je mag gaan voor jouw persoonlijk leiderschap. Te mogen besluiten dat jij een leider wordt, niet vast blijft zitten in lijden en onzekerheid.

Daarom…

Onze jongeren hebben het momenteel zwaar. Soms onnodig zwaar.

Hoe zou het zijn om samen met een groep gelijkgestemde jongeren online met mij samen te werken. Laagdrempelig en daardoor ook betaalbaar.

Lijders of leiders

Herken jij jezelf in bovenstaande als ouder of als jongere? Misschien heb je nog meer leeftijdsgenoten die vastlopen. Neem eens contact met me op. Als je wilt. Of kijk hier.

En nogmaals je bent welkom bij de online training donderdag 14 april. Om 19.00 uur tot circa 20.30 uur. Lees meer

Mijn ondersteuning:

Met Healende Coachingsessies en met mijn eigen levenswijsheid, ervaring en bagage. En nee geen quick fix. Jij moet stappen zetten. Willen groeien. Maar absoluut ervaar ik prachtige resultaten en veel ervaring en herkenning. 


 je bent niet alleen.  

Meer weten over mijn  methode? Lees hier over Healend coachen en de ervaringen

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen die 'vast' zitten in hun overvolle hoofd, angsten, in somberheid, hun communicatie, het ‘anders’ voelen, vast in emoties, het ongrijpbare. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert, een lege rugzak. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Ervaar de Mara-methode. die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken en oude wijsheden. Anders. Mijn missie is mede een brug te slaan tussen reguliere en complementaire zorg om tot een 'veelwetende' zorg te komen. En mijn methode in het onderwijs te introduceren. Wat ieder kind, ieder mens zou moeten leren. In het NU geef jij je toekomst vorm.

Comments are closed.

Translate »