Wat mensen die vast zitten gemeen hebben
Jee ik ben HSP. Een ziekte of prachtige eigenschap?
14 maart 2018
Echte relaties op afstand, is dat mogelijk?
5 april 2018
Wat mensen die vast zitten gemeen hebben
Jee ik ben HSP. Een ziekte of prachtige eigenschap?
14 maart 2018
Echte relaties op afstand, is dat mogelijk?
5 april 2018
Toon alles

Wat is healing en waar staat het voor?

wat is healing en waar staat het voor

Wat is healing en waar staat het voor?

Healing een woord waar ik lange tijd allergisch voor ben geweest. Waarom? Nou omdat ik in mijn zoektocht naar mezelf vaak mensen tegenkwam die zich healer noemden. Dat soort mensen triggerden me wel maar ik begreep niet zo goed wat ze nu precies deden. Verhalen op de website waren altijd behoorlijk vaag en voor mijn gevoel zweverig. Het woord en de betekenis van healer, ik kon er zelf niet zoveel mee. 

Later kwam ik mensen tegen die iets bijzonders deden. Soms een jarenlange studie hadden gevolgd. Die wisten waarover ze spraken, ook resultaten lieten zien. Heel nieuwsgierig. Maar ja dan kwam die oude argwaan weer bovendrijven. Ik ben opgegroeid met de bijbel en het Christelijke geloof en als kind had ik geleerd dat alleen God en Jezus mensen konden genezen. De mensen die beweerden dat ze dat ook konden behoorden aan de kant van de duivel. En kwamen ooit terecht in de hel.

wat is healing en waar staat het voor

Even terug naar het woord healing

Volgens Wikepedia wordt healing als verzamelnaam gebruikt voor een groot scala aan therapeutische en paranormale handelingen, waarvoor je naar een therapeut kunt gaan maar die je ook zelf kunt gaan leren en uitvoeren.  Healing wordt ook genoemd als er sprake van verwerking van trauma’s of psychologische schade die in dit leven of in vorige levens is opgedaan.

Healing is volgens Wikepedia zeker niet hetzelfde als het genezen van medisch erkende ziekten en aandoeningen. Dus in dit geval de erkende beroepen werkzaam in de geneeskunde waaronder artsen, specialisten, kaakchirurgen, reumatologen etc..

Volgens de Encyclopediegids betekent healing ‘heel worden’ of ‘heel maken’.  Jezelf worden en een nieuw mens worden, in evenwicht met jezelf.  En de term healing is een algemeen begrip.

Healing voor iedereen

Al die indrukken, betekenissen over healing destijds. Dat maakte het voor mij behoorlijk wazig en onduidelijk. Vandaar dan ook die weerstand want ik wil graag begrijpen waarover ik praat, waarover ik het heb, en voor wie. Als ik het al niet snap wie ben ik dan om mezelf een healer te noemen.

Mijn zoektocht naar de betekenis van healing

Zoals hierboven vermeld en ook in eerdere artikelen heb ik de afgelopen vijftig jaar een uitvoerige zoektocht afgelegd om in het kort gezegd mezelf te helen, of mezelf terug heel te maken. Het belangrijkste leermoment is geweest toen ik me ging realiseren dat ik het voortdurend buiten mezelf zocht. Ik zocht steeds mensen die me verder konden helpen, me iets konden leren. Ik gaf de regie uit handen en legde mijn lot volledig in andermans handen. Ik deed wat me werd verteld of bevolen.

Als een arts medicatie nodig vond, dan nam ik dat. Als iemand me zei dat ik bepaalde dingen niet moest doen, niet moest eten of juist wel moest gaan eten of doen, ik luisterde en ik deed het. Met de gedachte zij zullen het wel weten en zij gaan mij heel maken. Want zo ben ik opgevoed. Een ander wist het altijd beter. Naïef?

Ja misschien wel maar toch is dat datgene wat we vrijwel allemaal doen.

Als we niet goed in ons vel zitten dan vergeten we vaak om naar binnen te kijken en te vragen:
♦ Wat is er nu echt aan de hand met mij?
♦ Is het wel van mij?
♦ Waar komt het vandaan?
♦ Wat voel ik nu exact?

Nee dan gaan we uit of we lopen weg voor vervelende gevoelens, we gaan op zoek naar vertier naar afleiding, we gaan iets ondernemen dat ons helpt ons beter te voelen naar de kroeg te gaan, te gaan shoppen of we gaan ons voleten om dat rotgevoel maar kwijt te raken. Of we gaan schelden tegen onze naasten. Je probeert jezelf te healen maar door het buiten jezelf te zoeken. Je loopt in feite voor jezelf weg.

Dat heb ik dus ook jaren gedaan!

Tot ik ontdekte dat de oplossing in mezelf zat. Dat ik mezelf kon leren healen. Met de juiste hulp, kennis en de juiste opleiding. Plus het erkennen van mijn eigen talenten en gaven. Kortom doen wat bij mij paste en wat mij verder zou helpen.

En daar gaat mijn definitie om. En dat is precies wat ik met mezelf heb gedaan en met de mensen die ik tot nu toe heb mogen helpen in dit proces. Maar blijf ook met mijn verhaal kritisch hoor, geloof mij ook niet zomaar. Ik deel met jou mijn proces en dat hoeft voor jou absoluut niet te kloppen. Maar op deze manier kan ik je wel uitleggen waarom ik mezelf healer noem en wat het voor mij betekent.

Healing in de brede zin van het woord

Tijdens mijn zoektocht was ik altijd alert op mensen die me triggerden en me inspireerden. Muziek die me raakte. Boeken en auteurs die me lieten weten dat ik niet de enige was die zich zo anders voelde. Ik las over transformerende levensreizen waardoor mensen weer bij zichzelf terug kwamen, zichzelf geheeld hadden. Woorden en teksten die me raakten en emotioneel maakten. We hebben veel gereisd, enorm veel mooie, lieve mensen ontmoet, prachtige plekken gezien, prachtige natuur, kennisgemaakt met andere culturen en religieën. Zoveel geleerd, zoveel inspiratie mogen ontvangen.

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat een hele hoop dingen helend kunnen werken. Als ze voor jou helend werken dan helpen ze jou verder. Daarom is het voor iedereen persoonlijk anders. Jij bent uniek. Maar je kunt je wel laten inspireren door andere mensen. En er jouw ding van maken, kijken wat voor jou werkt.

Enkele voorbeelden die bovenstaande verduidelijken

We kennen allemaal Oprah Winfrey. Echt een boegbeeld voor heel veel mensen wereldwijd gezien. Ze kan enorm empathisch en gepassioneerd spreken, alsof ze echt weet wat je doormaakt. Anderzijds kan ze je in haar speeches meeslepen. Als je haar een poosje volgt voel je, zie je dat ze van mensen houdt, dat ze oprecht meent wat ze zegt en dat ze onrecht verafschuwd. En vooral dat ze zichzelf is. Met al haar tekortkomingen en haar valkuilen. Ze is echt. Met haar houding, haar gedrag en haar woorden heelt ze mensen.

Dat vind ik, echt waar. Ze helpt mensen te helen, in zichzelf te geloven, te doen wat ze graag willen doen. In mijn beleving doet een healer dat. En als je aan je persoonlijke ontwikkeling en groei gaat werken word je gezonder. En voel je je meer in balans.

Dan noem ik Nelson Mandela. Hij is mijn held en ik heb diep respect voor hoe deze man zijn tijd in gevangenschap heeft doorstaan. Met zijn houding en gedrag, zijn woorden straalt hij een enorme kracht en power uit. Ik spreek over hem alsof hij nog leeft, ik weet het. Het voelt alsof deze man nog leeft. Hij heeft mij in meerdere opzichten geheeld.

We zijn/waren op dezelfde dag jarig. Vele jaren werd er op achttien juli een concert georganiseerd met als thema ‘Free Nelson Mandela’. Al zijn boeken heb ik denk ik ongeveer. Gelezen over zijn tijd als leader van het ANC en strijder tegen de apartheid. Zijn manier over hoe hij met vijanden en tegenstanders omging. Hoe zijn volk hem zag als leader. Hij was een echte healer wat mij betreft. Met zijn daden, zijn woorden zijn unieke persoonlijkheid. Wat voor mij bijzonder voelt is dat hij op mijn moeders verjaardag is overleden.

Neem eens muziek

Ook muziek kan enorm helend werken. Teksten of melodieën kunnen je enorm in je ziel raken. Ze vertellen en vertalen jouw gevoel op dat moment. Ze geven je kracht en steun wanneer je het nodig hebt. Op dit moment is mijn favoriet Linkin Park met ‘One more Light’. Tijdens het overlijden van mijn moeder had ik veel steun aan het nummer ‘Mag ik bij jou’ van Claudia de Breij. Als jongere raakten de teksten van Rob de Nijs mij altijd. Ik voelde me dan minder rot. Dat vertelde ik niemand want Rob de Nijs was muziek voor ouderen. Jij hebt vast ook jouw favoriete nummer dat je dan even power of steun geeft.

Inspiratie uit boeken

Kan enorm healend zijn maar bepaalde theorieën zijn lastig zelf aan te leren vind ik persoonlijk. Ik ben boekenverslaafde en heb dus ook enorm veel boeken op het gebied van spirituele ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling, burn-out, hooggevoeligheid maar ook op het gebied van (internet)marketing, communicatie en sales etc.

Soms vind je een pareltje, een methodiek waarbij je denkt Yes dit wil ik ook. Hiermee kan ik mezelf healen. Beter maken, meer een heel mens maken. Mijn vader zei vroeger altijd ‘jij verleest je verstand nog eens’. Woorden en teksten kunnen mij enorm raken, enorm aan het denken zetten of inzichten geven. Eeuwig nieuwsgierig.

Op het gebied van coaching – voorbeelden

Sommige coaches zijn echt goed. Ik ben bijvoorbeeld best wel fan van Anthony Robbins, ik heb zelf ook een opleiding aan zijn academy gevolgd. Onbetaalbaar waardevol, enorm helend en transformerend, zielsblij dat ik me dat zelf heb gegund. Daarnaast ben ik superfan van Jack Canfield. Ook van hem heb ik een trainersopleiding gevolgd. Beide zijn absoluut helend voor mij geweest. Ze hebben me dingen, strategieën en tools aangereikt die enorm waardevol zijn en die mijn werk en leven enorm hebben verrijkt.

En methodes of behandelingen

Dan kom je in het alternatieve circuit een hoop uiteenlopende behandelingsmethoden tegen, allen met hun eigen werking en impact. En heel eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik een aantal heb uitgeprobeerd en ervaren. Allemaal doen ze wel iets, hoewel de ene methode meer impact had dan het andere.  En de ene persoon doet meer met je, weet je meer te raken dan de andere.

Het is wel handig je te verdiepen in de methoden, te kijken wat het voor jou oplevert. Past de methodiek bij wat je wenst? Persoonlijk heb ik aan een aantal zeer zeker heel veel gehad. Al met al heeft de opleiding die ik nu heb afgerond als healer de meeste impact gehad. Dit zal ook te maken hebben gehad met de levensfase waar ik nu in zit. Blijkbaar is het nu de goede tijd. Maar de healing die ik van Daniël van Meer dan Healing kreeg, bracht echt iets voelbaars en concreets teweeg.

Meestal geloof je iemand op zijn of haar woord maar voel je zelf weinig, tenminste zo ging het bij mij. Ik had niet meteen het gevoel van dit wil ik ook maar het intrigeerde me wel enorm. Mijn interesse werd steeds groter toen ik mijn gaven erkende, me met Shing Chi en Reiki ging bezighouden. Naar mijn gevoel ging luisteren. En ja ik besloot dat de Meer dan Healingmethode van Daniël dè methode voor mij was, die ik zielsgraag wilde leren naast al mijn andere bagage.

Meer dan Healing, meer dan coaching

Dit besluit is een van de beste besluiten geweest. Want ik heb al hele mooie healende coachingsessies mogen doen bij mensen. En ja ik durf te zeggen dat ik een healer ben. Voor de mensen die zich aangesproken door mij voelen. De mensen die bij mij passen en andersom. Mijn droom is jou te helpen jezelf te healen, jezelf beter en sterker te maken. Jou te helpen de beste en mooiste versie van jezelf te worden, je bezieling weer terug te vinden. En jou te helpen leren luisteren naar je intuïtie. De rots in de branding te worden als mens, als ondernemer.

En jij? In welk opzicht ben jij een healer? Waardoor word jij geheald of help je anderen te healen? En wat is healing voor jou?

 

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »