Ben jij echt wie je bent?

genieten van onzekerheid
Ben jij bang voor onzekerheid?
9 oktober 2017
Wat is jouw rol hier op aarde. Mara Riewald
Liefdevol of vloekend communiceren?
19 oktober 2017
genieten van onzekerheid
Ben jij bang voor onzekerheid?
9 oktober 2017
Wat is jouw rol hier op aarde. Mara Riewald
Liefdevol of vloekend communiceren?
19 oktober 2017
Toon alles

Ben jij echt wie je bent?

Mara Riewald ben jij wie je echt bent

Ben jij echt wie je bent?

Vreemde vraag? Ja misschien wel op het eerste gezicht. Als je verder leest is de vraag iets minder raar denk ik.

Want hoe vaak pas jij je aan aan anderen? Zeg je niet wat je eigenlijk wilt zeggen. Omdat je een ander niet wilt kwetsen of boos wilt maken. Doe je wat een ander van jou verwacht. Of denk je dat een ander het beter weet en durf je niets te zeggen omdat je niet tegen die ander op kunt. Misschien reageert die persoon door je af te snauwen. Denk je dat anderen veel slimmer zijn dan jij bent. Maar ben jij echt wie je bent?

Doe je wat jij zielsgraag wilt doen?

Misschien zou je dolgraag zelf een leuke baan of onderneming willen hebben maar ja het gezin leunt op jou. Jij bent de spil en er is eenvoudig geen tijd en ruimte voor jouw ambities en jouw dromen denk je. Anderen gaan nu eenmaal voor. Of ben je ondernemer maar ben je je passie kwijt, geen idee waarom je ooit met dit bedrijf bent gestart. Je wordt geleefd, zo voelt het.

Vraag aan jezelf: Welke beperkende overtuigingen en blokkades weerhouden je om jezelf te zijn?

Je wordt authentiek geboren

Kinderen zijn altijd authentiek. Gewoon puur zichzelf.  Een baby huilt als hij honger heeft, een vieze luier heeft en lacht wanneer hij zijn moeder voelt of ziet. Een klein kind heeft nog geen trucjes om niet zichzelf te zijn. Hoewel een baby natuurlijk al snel leert dat huilen helpt als hij honger heeft of aandacht wil.

 

Eerlijk tegen jezelf. Laat jezelf zien. Mara RiewaldWanneer we opgroeien

Leren we dat we moeten gehoorzamen. Als we uitbundig zijn, happy op de bank springen en moeders zegt dat ze hoofdpijn van je gehups krijgt. Dat je stil moet zijn omdat ze verdrietig wordt als jij niet luistert? Dan leer je als kind om rustig te gaan zitten omdat je moeder niet verdrietig wilt maken.

Op school leren we hoe we populair worden bij andere kinderen. We leren dat we om tien uur moeten rekenen, daarna met taal bezig zijn, wanneer we mogen spelen. Eindelijk! En we leren wanneer we stil moeten zijn, de hand opsteken als we iets willen vragen of naar het toilet moeten.  We leren regels omdat anderen dat van ons vragen.  We mogen niet meer doen wat we heel graag zouden willen doen.  Onze vrijheid wordt een stuk minder als we opgroeien.

‘het doel van opvoeding is nog steeds een meegaand en gehoorzaam kind, niet een gezonde volwassen.
De emotie wordt vaak vergeten.’

Je ouders bepalen. Belonen of straffen.

Binnen ons gezin leren we ook bepaald gedrag. Als je je speelgoed niet opruimde werd je misschien toegesproken door je moeder dat grote jongens hun speelgoed opruimen, stoute jongens niet. Of dat je je stil moest houden omdat lieve meisjes niet praten als volwassenen aan het woord zijn. Of mocht je niet zomaar iets lekkers van tafel pakken voordat het je werd aangeboden door een volwassene. Als dat werd gezegd moest je aan boodschap, je bord leegeten of naar bed. Misschien een klusje doen waar je geen zin in had.

Hopelijk werden we beloond als we deden wat van ons werd verwacht.

Mijn oudere zus zei altijd ‘ik hoop nooit dat mijn kinderen zulke rotkinderen worden zoals jij bent.’ Ik leerde stil te zijn, niet op te vallen. Ik creëerde mijn eigen fantasiewereld.
Ik was de jongste, natuurlijk geloofde ik wat ze zei.

We leren een strategie aan

Wat jouw ervaring ook is. Ieder mens heeft als kind geleerd zich aan te passen. Soms vanuit bepaalde behoeftes. Omdat we aardig gevonden willen worden. Omdat we willen dat onze vrienden ons accepteren. Omdat we erbij willen horen en misschien omdat we denken dat het de enige manier is om promotie te maken. Maar ook als we liefde en vriendschap willen van andere mensen, onze ouders, broers en zussen, vriendjes. We leren onszelf aan hoe we het beste passen in onze omgeving.

Soms passen we ons aan omdat we dat zo geleerd hebben. Je doet dingen voor anderen omdat je van je ouders hebt geleerd dat het zo hoort. Had je bijvoorbeeld de pech dat je moeder vaak ziek was.  Dan leerde je al snel dat jij de spil van het gezin was. Dat jij voor de andere kinderen moest zorgen, voor je vader als je moeder daar niet toe in staat was. Je leerde jezelf weg te cijferen voor anderen.

Aanpassen ook als volwassene

Onbewust slijten die strategieën erin als je kind bent en onbewust hanteer je ze nog steeds als volwassene. Gewoon. Je weet immers niet beter. Hierdoor ontstaan vaak blokkades en beperkende overtuigingen.

Je bent veel meer dan je denkt dat je bent.
Je kunt ook veel meer dan je zelf denkt dat je kunt ♥

Herkenbaar?

♦ Heb jij altijd een opgeruimd huis omdat je moeder ook altijd netjes was?
♦ Als je een dag uit bent met een vriendin heb je dan eten klaarstaan voor je man en kids, stel je voor dat ze verhongeren?
♦ Sta jij altijd voor iedereen klaar als ze dat van jou verwachten?
♦ Je biedt je diensten misschien al aan voordat ze het vragen.
♦ Denk je nog steeds dat jouw mening er niet toe doet.
♦ En zeg je vaak niet eerlijk dat je geen zin hebt of dat je het ergens niet mee eens bent?

De gevolgen van jezelf laten zien

Misschien ben je bang dat mensen je niet meer leuk of aardig vinden als jij eens voor jezelf kiest. Ben je bang dat je man niet meer van je houdt als jij meer van jezelf laat zien? Misschien kreeg je van je moeder de boodschap dat je niets kon en dat je het niet waard was, zodat je nu nog steeds het gevoel hebt dat je niet gehoord, niet gezien mag worden.

Niemand is zo uniek als jij bent

Na het lezen van bovenstaande vraag jij je misschien af wie en wat je nu werkelijk bent. Persoonlijk geloof ik dat we allemaal bijzonder, uniek zijn. En dat we dat opnieuw kunnen worden.

Door alles wat ons is overkomen, ons is geleerd, wat anderen ons hebben verteld, is het soms onduidelijk wat nu bij jou hoort. Er is een manier om oude beperkingen, negatieve gedachten over jezelf los te laten. Om opnieuw dat bijzondere, authentieke mens te worden. Want allemaal zijn we anders. En dat mag ook want dat kleurt je leven. Hoe dan? Door weer te leren naar je intuïtie te luisteren, je hart te volgen en jezelf weer te herontdekken.

Beantwoord nu nog eens deze vraag? Ben jij echt wie je bent? In hoeverre heeft jouw jeugd, je kindertijd, het gezin waarin je opgroeide, invloed gehad op het authentieke mens dat je nu bent?

Wil jij groeien in je persoonlijke en spirituele ontwikkeling? Lees dan meer over een healende coachingsessie.
Lees eerst de referenties en ervaringen van anderen.

 

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen die 'vast' zitten in hun overvolle hoofd, angsten, in somberheid, hun communicatie, het ‘anders’ voelen, vast in emoties, het ongrijpbare. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert, een lege rugzak. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Ervaar de Mara-methode. die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken en oude wijsheden. Anders. Mijn missie is mede een brug te slaan tussen reguliere en complementaire zorg om tot een 'veelwetende' zorg te komen. En mijn methode in het onderwijs te introduceren. Wat ieder kind, ieder mens zou moeten leren. In het NU geef jij je toekomst vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »