De kracht van leven met dankbaarheid

Voor eeuwig verliefd, verloofd, getrouwd?
Voor eeuwig verliefd, verloofd, getrouwd?
10 april 2020
Ik kan er niets aan doen toch? Je hebt altijd een keuze.
Depressie en medicatie gaan niet samen?
1 juli 2020
Voor eeuwig verliefd, verloofd, getrouwd?
Voor eeuwig verliefd, verloofd, getrouwd?
10 april 2020
Ik kan er niets aan doen toch? Je hebt altijd een keuze.
Depressie en medicatie gaan niet samen?
1 juli 2020
Toon alles

De kracht van leven met dankbaarheid

de kracht van leven met dankbaarheid. 10 kadootjes

De kracht van leven met dankbaarheid!

De kracht van leven met dankbaarheid

Meestal hebben we de neiging om te kijken naar de dingen die we graag willen hebben. In plaats van dat we kijken naar wat we hebben. We willen over het algemeen alleen maar meer, een groter huis, een betere baan met meer inkomen,  meer geld verdienen met ons bedrijf,  een dure coach die ons daarbij gaat helpen. Mooie kleding, mooie auto. En ga zomaar even door. Het meer lijkt nooit vol. Hoewel…. Lees verder over de 10 kadootjes van leven met dankbaarheid.

Iets willen is leuker dan iets hebben

Uit eigen ervaring weet ik ook dat we maar heel kort blij zijn met hetgeen we dan uiteindelijk krijgen van de dingen die we wensen.

Het is namelijk leuker om te dromen en te wensen dan het uiteindelijk te hebben. Dan raakt het gewenste weer naar de achtergrond en zijn we allang weer bezig met iets nieuws, iets anders dat we heeeeel graag willen hebben. Herkenbaar?

de kracht van leven met dankbaarheid. 10 kadootjes

De kracht van leven met dankbaarheid. Wie zet jij vandaag in het zonnetje?

Geen rust of ruimte voor dankbaarheid

In een vorig blog vertelde ik ook al dat ik maar bleef winkelen, duur uit eten gaan in de periode toen ik tegen een burn-out aan zat. Geld genoeg maar geen energie om ervan te genieten. Ter compensatie kocht ik dingen die ik niet nodig had. Met vaak het prijskaartje er jaren later nog aan, totdat mijn man en ik op een gegeven moment besloten alles naar een goed doel te doen. Alles ging weg wat we toch niet gingen dragen of gingen gebruiken.

“Gratitude is the healthiest of all human emotions.
The more you express gratitude for what you have, the more likely you will have even more to express gratitude for.”

— Zig Ziglar

Pas op dat moment voelde ik me dankbaar. Dankbaar voor de rust en de ruimte, de herinneringen die niets waard waren de deur uit. En bovendien ging het naar Emmaüs een stichting die de spullen heel goed kon verkopen en met de opbrengst weer een goed doel ondersteunt. Win-win dus.

Dankbaarheid maakt je gelukkig

Waar richt jij je aandacht op?

Dankbaarheid is ook nog eens gratis en door dankbaar te zijn trek je meer van hetzelfde aan. Dit wordt ook wel de Wet van Aantrekkingskracht genoemd.

Een cliché dat we allemaal kennen is:
‘Wat aandacht krijgt groeit’. Dit geldt voor zowel negatieve als positieve dingen. Als je aandacht geeft aan alles waarvoor je dankbaar bent, ook de kleine dingen, trek je meer van dit soort dingen aan. Het geeft positieve energie, blijdschap, geluksgevoel.

Richt je je uitsluitend op dingen die niet goed gaan of op dingen welke in je leven ontbreken dan heeft dat als gevolg dat je je aandacht vooral richt op schaarste, op hetgeen je niet hebt.

Kortom je trekt automatisch meer dingen aan die jou ongelukkig maken. Jouw leven bestaat uit zaken waarop jij je aandacht richt. Of dat nu negatief of positief is. Omdat jij je aandacht daarop hebt gevestigd.

Bij welke soort mensen ben jij het liefst?

En wees eens eerlijk. Met welke mensen ga jij het liefste om? Mensen die altijd zeuren omdat ze tekort komen, altijd pech hebben, dat ze niets lukt. Nooit tevreden lijken te zijn. Die altijd zeggen ‘het zal mij wel weer overkomen’, of ‘het wordt toch niets’. Die altijd iets of iemand anders de schuld geven als iets niet gaat zoals zij dat willen.

Of vind je het een stuk gezelliger met mensen die blijdschap en rust uitstralen. Het lijkt of ze alles hebben, vaak is dat zeker niet het geval als je het materialistisch bekijkt.
♥ Ze lijken gelukkiger
♥ Zijn positief gestemd
♥ Zijn meer in balans.
♥ En trekken soortgelijke mensen aan.
♥ Je wordt er blij van. Alles lijkt te lukken en in harmonie te zijn. Heerlijk om met dit soort mensen om te gaan.

Ik heb beide soorten gezelschap ervaren en heb mezelf eveneens van beide kanten laten zien. No excuses. Maar ik kies ervoor om als de laatste soort te leven en dat uit te stralen. Maar waarom eigenlijk?

Nou omdat het leven zoveel mooier, lichter en zonniger wordt en vanwege de prachtige kadootjes die je krijgt als je verder leest. Dankbaarheid is veel meer dan een positieve houding of een trucje.

Dankbaarheid kan jou als persoon veranderen en je blik op de wereld. Want dankbaarheid gaat je leven positief veranderen, zeker weten.

Het is een manier van leven die jij jezelf kunt aanleren. Ik geef je ook nog een oefening waarmee je kunt beginnen dankbaarheid te oefenen. Zodat je de kracht van dankbaarheid zelf kunt ervaren.

Herken je dit?

Misschien denk je wel eens dat je alles hebt wat je hartje begeerd, een mooi gezin, prachtige kinderen, een lieve zorgzame man, mooi huis. Eigenlijk alles!! En toch….. ben je niet gelukkig, is er nog iets dat knaagt.

Je voelt je ook nog eens schuldig want wie ben jij nu om te klagen. ‘Kijk eens naar al die anderen om je heen die dat allemaal niet hebben’ zeg je vaak tegen jezelf, op een bestraffende manier. ‘Je moet je schamen’, zegt dat venijnige stemmetje in je hoofd. En zo wordt je schuldgevoel en je ongelukkige gevoel steeds groter, niet kleiner. Want ook al heb je ogenschijnlijk alles wat je hartje begeert, dan is er nog iets anders wat speelt……

Onderzoek het

Als je dit herkent, is het tijd eens naar binnen te gaan. Niet weg te lopen voor wat je voelt maar onderzoeken wat er achter zit. Er is iets dat gehoord en gezien wil worden. Jij weet en voelt wanneer dat zo is. Voor ondersteuning mag je altijd contact met me op nemen. Maar het is tijd dat we bewust worden van onszelf en wat ons drijft.

De kracht van het leven met dankbaarheid

10 kadootjes van leven met dankbaarheid

1 Dankbaarheid leert je in mogelijkheden en kansen zien

Als je iedere situatie, ieder moment door de ogen van dankbaarheid bekijkt, leer je om mogelijkheden en kansen te zien die je anders waarschijnlijk over het hoofd zou zien. Je krijgt meer oog voor zaken en je ontwikkelt een helikopterview gericht op juist dingen waarvoor je dankbaar bent.

2 Dankbaarheid helpt je om je met jezelf te verbinden

Dankbaarheid levert je een diepe connectie en verbinding met jezelf, je innerlijke en het leven.  Met dankbaarheid leven is intens en liefdevol.

3 Dankbaarheid helpt je op je reis naar geluk en voldoening

Door dankbaarheid blijf je op het pad van jouw levensreis en het pad van jezelf, je essentie. Kortom het houdt je bij de les om zaken te doen die goed voor jou en je naasten zijn. Dankbaarheid is je kompas.

4 Dankbaarheid is leven vanuit je hart

Visualiseer eens een moment waarop jij je intens dankbaar voor iets voelde. Denk aan je trouwdag, geboorte van je kind, een droombaan binnen handbereik etc. Je voelde je diep gelukkig, je leefde op dat moment vanuit je hart. Hoe voelde dat?

Dankbaarheid leert je ook van het leven te houden en een liefdevolle persoon te zijn. Je kunt niet tegelijk dankbaar en eenzaam of boos zijn.

5 Dankbaarheid is leven in het NU

Als je dankbaar bent is er geen ruimte voor het verleden, de toekomst, negatieve gedachten. Nee als je je dankbaar voelt ben je echt in het NU. Heerlijk toch?

6 Dankbaarheid werkt genezend

Leven met dankbaarheid werkt herstellend als je bijvoorbeeld depressief of lichamelijk ziek bent. We krijgen allemaal ons portie van het leven. Iedereen krijgt dingen voor zijn kiezen. Zowel positieve als negatieve dingen. Maar mensen gaan er wel verschillend mee om. Heb je een positieve blik op het leven en laat jij je leiden door dankbaarheid dan werkt dat genezend en helend.  Bovendien helpt het je ook uiteindelijk zaken die minder goed gaan in je leven als kadootjes of als groeidrempel te zien.

Tip: slaap je slecht? Of kom je moeilijk in slaap dan werkt het absoluut als je denkt aan de mensen en dingen waarvoor je dankbaar bent. Of aan de keren dat je anderen hielp en je dat een goed gevoel over jezelf gaf. Zodra je met je hoofd op je kussen gaat liggen. Dat verwarmt je hart en bezorgt je een rustiger slaap.

7 Dankbaarheid laat je stralen!

Echt waar! Dankbare mensen hebben een mooiere uitstraling. Het lijkt alsof ze altijd gelukkig, vervuld zijn. Blij! En dat zie je echt terug in je gezicht. Je ogen stralen meer, je gezicht verandert erdoor. Probeer het maar eens. Dankbare mensen zijn aantrekkelijke mensen.

8 Dankbaarheid helpt je weer met beide beentjes op de grond

Heb je moeite met aarden, gronden? Dankbaarheid helpt je terug op de aarde, aanwezig zijn in het leven. Dankbaarheid helpt je je levend te voelen. Je komt meer in de geniet modus en minder in de altijd actiemodus. Het helpt je meer genieten van het leven. Je staat meer stil bij de dingen van alledag, van het moment.

9 Dankbaarheid leert je ook wat echt is!

Wat is werkelijk belangrijk, wat is heilig voor jou. Als je oefent in dankbaarheid zul je meer inzicht krijgen in wat nu daadwerkelijk echt en dus belangrijk is in je leven. Sommige dingen zijn onbelangrijk en doen er niet toe, helpen je niet verder. Maar een aantal dingen, mensen en gebeurtenissen doen dat juist wel. Die zijn echt! Focus daar je aandacht op en niet op de zaken of oordelen die er niet toe doen.

10 Dankbaarheid is de sleutel tot je geluk.

Dankbaarheid leert je dat geluk NU is. Geluk zit binnenin je, geluk zul je niet in iets of iemand buiten jezelf vinden. Het leert je ook om je minder bezig te houden met anderen die het ogenschijnlijk beter hebben, rijker zijn, meer hebben, oftewel naar het gras van de buren kijken dat altijd groener lijkt. Nee dankbaarheid helpt je naar je eigen groene gazonnetje te kijken. Jij bent goed en perfect zoals je bent.

Bovendien geeft het oefenen van dankbaarheid een gevoel van veiligheid. Het helpt je te geloven dat het universum en het leven het goed met ons voor heeft. Alles wat je overkomt heeft uiteindelijk een hoger doel. Vertrouwen in dat hogere doel en het geloof dat je wordt gesteund, vergroot je basisgevoel voor veiligheid.

Uiteindelijk bepaal jij zelf of je voor dankbaarheid kiest.

Oefeningen

♥ Oefeningen om je gevoel voor dankbaarheid te integreren in je leven

Heb je dat besluit eenmaal genomen dan helpt het dankbaarheid dagelijks te oefenen zodat het een grondhouding wordt. Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboekje gedurende een maand of langer is een leuke manier. Het kost je ongeveer 10 minuten per dag.

1 De opdracht:
Schrijf iedere avond minimaal drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Waarom ’s avonds? Door met dankbaarheid en dus met positieve dingen bezig te zijn ga je anders je nachtrust in.

In sommige gevallen ga je dingen opschrijven die misschien geen uitgebreide toelichting nodig hebben zoals bijvoorbeeld:
♥ dankbaar voor het prachtige weer.
♥ de wandeling met mijn hond.
♥ het heerlijke eten dat ik heb gekookt.
♥ de prachtige zon die opkomt of ondergaat met een prachtige zonsondergang etc.

In sommige gevallen kun je uitvoeriger beschrijven waarvoor je dankbaar bent, wat het met je heeft gedaan, wat je ervan hebt geleerd, welk inzicht kreeg je. Hoe voelde jij je?

Enkele voorbeelden:

♥ Na een spontaan gesprek met je zieke buurvrouw.
♥ De prachtige communicatie met je dochter, met je partner waarbij je je zo verbonden voelde met elkaar.
♥ De promotie op je werk.
♥ De dankbare reactie van een oude mevrouw nadat je haar hielp oversteken.
♥ Die nieuwe klant die zo happy met jou is, en andersom.
♥ Het kan ook ‘gewoon’ de natuur zijn, een prachtige wandeling en bewust iedere stap nemen, de natuur bewust waarnemen.

Begin de dag door ‘s ochtends te lezen van wat je de vorige avond hebt opgeschreven. Laat de gevoelens en emoties van dankbaarheid weer diep doordringen. Haal weer even die mooie momenten terug. En besluit deze dag om opnieuw dankbaar te zijn voor de dag die komen gaat. Voel die blijheid voor al die mooie momenten die vandaag op je pad komen. Kies voor dankbaarheid.

Bij moeilijke momenten

Natuurlijk is het leven niet altijd rozegeur en maneschijn zul je zeggen. Nee er zullen ook momenten zijn die je van je stuk brengen. Dat jij je minder dankbaar voelt, zelfs rot voelt, verdrietig. En ook dat hoort bij het leven. Verzet je dan ook niet tegen die gevoelens, omarm ze.  Ze mogen er ook zijn. Maar blijf er niet in hangen.

Pak dan je dankbaarheidsdagboekje erbij en lees opnieuw al die dingen terug die je hebt opgeschreven. Je brein en je gedachten focus je opnieuw op de positieve dingen waarbij jij een gevoel van dankbaarheid ervaarde. Focus je opnieuw door deze mooie momenten en inzichten opnieuw te lezen en te voelen.  Je verandert je gedachten hierdoor. En het is gemakkelijker weer naar het gevoel van dankbaarheid te gaan.

2 opdracht.
Stuur iedere dag een berichtje naar iemand die je voor iets, hoe klein ook, dankbaar bent. Dit kan via social media, sms, een kaartje, een Whatsappje of een post-iT briefje. Voel wat dit met je doet. Megafijn toch? Wie zet jij vandaag in het zonnetje?

7 Comments

 1. Johanna schreef:

  Mooie blog Mara! Ik ervaar sinds ik mij meer richt op vertrouwen en dankbaarheid zoveel meer rust in mijn leven! Ik gebruik al jaren een dankbaarheidsschrift waarin ik idd elke dag 3 dingen schrijf waar ik dankbaar voor ben. Dat heeft me al door veel moeilijke processen heen geholpen!

  • Mara schreef:

   Wat mooi en fijn om te lezen Johanna, zo werkt het voor mij ook hoor. Ook als je terugleest als het even tegenzit krijg je toch weer een positieve boost als je al die momenten terugleest waarvoor je dankbaar bent. Vertrouwen in de toekomst he? Dank je wel voor je reactie.

 2. Agnes schreef:

  Ik heb ook al zo’n twee jaar een soort dagboekje, een A4-schrift, heb al meerdere volgeschreven. Schrijf er inderdaad vooral de positieve dingen van de dag in. Ook wel dingen waar ik mee zit, zoals vorig jaar de ziekte van mijn broer. Ik schrijf erin hoeveel klanten ik die dag in de winkel had en hoeveel pakjes naar het postkantoor zijn gegaan. Als ik paardgereden heb. Als ik andere leuke dingen meemaak. Soms ga ik een stuk teruglezen. Ik vind het leuk om te doen en blijf het zeker doen!

  • Mara schreef:

   Mooi Agnes, het helpt mij ook als ik onrustig ben voor het slapengaan. Even wat positieve stukjes lezen en heerlijk. Je stemming verandert gewoon. Het is voor jou een soort dagboekje geworden begrijp ik? Bedankt voor je reactie.

 3. NielsNijmegen schreef:

  Ik ben er langzaam naar toegegroeid om te zeggen: fijn leven is het zien en uitpakken van kadootjes!
  (kijken hoe lang ik het volhoud 😉 – zou mee kunnen vallen!)
  Dan overvalt je inderdaad zo nu en dan ook de dankbaarheid daarvoor. Voor mij niet de enige belangrijke emotie, maar wel een speciale.

  Ik wens iedereen een fijn leven toe!

 4. Wils schreef:

  Wat heb je dit schitterend omschreven, Mara!
  Ik ben al een poosje bezig met mijn dankbaarheidsdagboekje en het werkt fantastisch!
  Tip voor mede-lezers: versier je dankbaarheidsdagboekje met foto’s van dat waar je dankbaar voor bent, uitspraken van anderen (beroemd of niet) en schrijf in verschillende kleurtjes… Maak er iets moois van, waar je graag naar kijkt en in werkt.
  Heel veel liefs !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »