‘Vast’ in blokkades, belemmeringen, het leven
26 september 2019
Ik hoop op een bijzonder, nieuw tijdperk.
Een bijzonder, nieuw tijdperk. Tijd voor verandering.
12 november 2019
‘Vast’ in blokkades, belemmeringen, het leven
26 september 2019
Ik hoop op een bijzonder, nieuw tijdperk.
Een bijzonder, nieuw tijdperk. Tijd voor verandering.
12 november 2019
Toon alles

Als je gezin of relatie door ruzie kapot gaat

Vuur en water, bezielend effectief en assertief communiceren

Als je gezin of relatie door ruzie kapot gaat

Bezielend, effectief en assertief communiceren? Waar gaat dit over?
Dit gaat over jou als je gezin, je relatie kapot is of verziekt is door een ‘klungelige’ communicatie. Ondanks jullie liefde voor elkaar gaat het gewoon niet meer. Het is net alsof jullie van verschillende planeten komen. Je mag het gerust een crisis noemen en het doet je veel verdriet. Tegelijk is er veel onmacht, frustratie, onbegrip. Je snapt er niets van. Hoe is het in godsnaam zover gekomen! 

Ik heb er al vaak over geschreven. Zowel op school als binnen ons gezin hebben we geleerd te gehoorzamen. Gewoon doen wat volwassenen, de kerk, instanties zeggen. En dat doen we ook, we weten vaak niet beter. En eerlijk gezegd hebben we vaak ook geen keus.

Zo zijn onze ouders opgevoed, hun ouders ook, en wij leren het weer van onze ouders. En natuurlijk verlangen wij dergelijk gedrag van onze kinderen. Geen probleem als iedereen zich aan deze norm en regel houdt.

Helaas. Niets is minder waar.

Want gehoorzamen en doen wat anderen zeggen, zo werkt het niet meer. En terecht. Wij als mensen veranderen, we hebben een diepgeworteld verlangen om onszelf te uiten.
Te ervaren en te ontdekken, te onderzoeken wie we echt in essentie zijn. En de kinderen die nu worden geboren, de tieners, jongvolwassenen, zijn anders, hebben meer wijsheid, zijn mondiger en meestal ook hooggevoelig. Ze voelen veel maar begrijpen zichzelf vaak niet.

En dat alles botst met hetgeen we hebben geleerd.

Bovenstaande houdt in dat we tegengas geven

♦ We nemen niet zomaar alles aan wat een ander zegt. We respecteren onze ouders maar we verwachten als mondige mensen ook respect terug. Ook dat botst.
♦ We willen graag verandering, groeien. Dat verwachten en vragen we ook van anderen. Helaas kun je een ander niet veranderen of laten groeien, dat lukt alleen in eerste instantie bij jezelf. Vaak groeien anderen wel automatisch mee.
♦ We doen vaak dingen die door anderen niet worden goedgekeurd omdat het niet zo ‘hoort’. We moeten ons schamen. Wat nog meer verwarring en weerstand oproept.
♦ We willen gehoord en gezien worden, desnoods met geschreeuw, woede, ons gedrag.

Vuur en water, bezielend effectief en assertief communiceren

Waarom dit onderwerp

In mijn leven staat communicatie centraal. Met name de lastige communicatie als hooggevoelig mens.  Mijn wereld heeft echt heel veel jaren volledig op zijn kop gestaan vanwege die rottige en moeilijke maar ook zo prachtige communicatie. Geen enkele strategie of probleem als het gaat om communicatie is mij vreemd. Ik heb ze allemaal wel uitgeprobeerd.

Op heel jonge leeftijd had ik geen contact met de overige gezinsleden, er zijn veel harde woorden gevallen, veel dingen gebeurd die niet meer terug te draaien zijn. Veel mensen die een rol speelden in mijn jeugd, kindertijd, zijn al lange tijd overleden. Een immens leerproces. Het heeft me gebracht en gemaakt tot de mens, coach, healer, trainer die ik nu ben.

Nu zie ik een herhaling om me heen in veel gezinnen en families, bij mijn klanten, dat roept mij om mijn ervaring te gebruiken om anderen hierin te ondersteunen. Als je dat wilt.

Alle mensen in mijn leven hebben een rol gespeeld in mijn proces, en andersom. Geen spijt, geen verdriet of boosheid meer. Ik gebruik deze ervaringen in mijn leven. En….

♦ Ik was moeilijk
♦ Ik was een aansteller
♦ Ik was anders
♦ Ik had een grote mond
♦ Ik moest me stil houden
♦ Ik moest gehoorzamen
♦ Ik was een rotkind

En nee….. dat wilde ik niet! En ik was ook zeker geen rotkind, wel anders. Ik wilde gewoon mezelf zijn! Ik wilde liefde, aandacht, af en toe eens een knuffel, paste me aan, was een lief stil kind. Maar het was nooit goed! Ik was nooit goed genoeg!

Tijdens mijn Healende Coachingsessies

Wat ik nu zie tijdens mijn Healende Coachingsessies dat door bovenstaande, groepen mensen in de weerstand schieten. Dat er kleine oorlogjes plaatsvinden die steeds explosiever worden. Dat mensen….

♦ Elkaar niet meer begrijpen.
♦ Conflicten vaak om ‘niks’ krijgen.
♦ Zich maar stil houden vanwege de lieve vrede, uit angst voor botsingen, een grote mond.
♦ Er veel verdriet en onmacht, frustratie leeft.
♦ Angstig zijn om elkaar te kwetsen.
♦ Dat liefde langzamerhand plaatsmaakt voor antipathie, vaak nog erger.
♦ Er vaak harde woorden vallen, waardoor onherstelbare schade ontstaat.
♦ Een einde aan relaties komt.
♦ Gezinnen uiteen vallen.
♦ Dat mensen ongelukkig zijn.
♦ Mensen uiteenlopende lichamelijke klachten krijgen door de spanning, de stress, verdriet en onmacht.
♦ Mensen zich eenzaam, somber of zelfs depressief voelen.

En dat alles omdat mensen niet meer goed met elkaar kunnen communiceren. Zo verdrietig en onnodig.

Maar is er wel een oplossing?

Ja naar mijn mening wel. Opnieuw leren met elkaar te communiceren. En daar wil ik je of jullie gezin heel graag bij ondersteunen.

Hoe dan?

Door een mengvorm van intuïtief coachen, healing, als ervaringsdeskundige, communicatiespecialist en assertiviteitscoach. Neem contact met me op als je meer wilt weten. Of als je gezin of relatie door ruzie kapot gaat. Meer weten over mij?

Leestip:
Als ik kon worden wie en wat ik maar wilde

Somber, depressief, ga op zoek naar jezelf.

Liefdevol of vloekend communiceren?

 

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »