Mijn transformatie van Akkie naar Mara Riewald
Mijn transformatie
7 januari 2018
Wat mensen die vast zitten gemeen hebben
Jee ik ben HSP. Een ziekte of prachtige eigenschap?
14 maart 2018
Mijn transformatie van Akkie naar Mara Riewald
Mijn transformatie
7 januari 2018
Wat mensen die vast zitten gemeen hebben
Jee ik ben HSP. Een ziekte of prachtige eigenschap?
14 maart 2018
Toon alles

Een compliment ontvangen, hoe moeilijk is dat?

Een compliment geven of ontvangen, hoe moeilijk is dat?

Een compliment ontvangen, hoe moeilijk is dat?

Hoe goed kun jij een compliment ontvangen? Of een ander een compliment maken. Hoe moeilijk is dat? Nou heel retemoeilijk, vind ik tenminste.

‘Wat heb jij leuke schoenen? Bij Schoenenreus gekocht, tientje.’

Misschien een vrouwenprobleem? Ik ben zeker niet de enige die moeite heeft te ontvangen. Een compliment geven, vind ik helemaal niet moeilijk. Hoewel als je verder leest dan kan dit ook wel eens lastig zijn. 

Herkenbaar?

Als ik iemand een compliment geef bijvoorbeeld ‘goh wat heb je een leuke jurk of vest aan. Wat staat je die kleur goed, mooi hoor’. Weet je dan wat vrouwen vaak zeggen?

‘Gevonden in de uitverkoop hoor, was 70% korting’. Maarrrrr ik vraag helemaal niet wat het kledingstuk heeft gekost, ik zeg alleen maar dat ik het mooi vind staan en dat ik de kleur mooi bij haar vind passen. Gewoon mooi, een compliment! Herken je dat? Ha ha.

Een compliment geven of ontvangen, hoe moeilijk is dat?

Wat heb je dat goed gedaan

Of dat je zegt ‘wow wat heb je die situatie of dat probleem mooi opgelost’. Bijvoorbeeld een issue met een kind op school, of thuis als jouw vriendin haar zoon weer eens een keer zijn kamer niet wil opruimen. En jouw vriendin vertelt hoe ze dat heeft aangepakt. Zonder kwaad te worden maar toch met het resultaat dat hij begrijpt waarom zij dat van hem vraagt, waarom het voor haar belangrijk is. En hij begrijpt wat de behoefte van zijn moeder is. Ze wil graag met haar gezin leven in een netjes en schoon huis.

Dan vind ik dat echt een reden om te zeggen, ‘meid wat heb je dat fantastisch aangepakt. Wat goed dat je zo rustig en beheerst bent gebleven en met hem in gesprek bent gegaan. Dat noem ik echt groeien’.

Wat denk jij hoe die vriendin reageert? ‘Och’ tegelijk schouderophalend, ‘vind je dat?’ Of ‘het was geen moeite’, terwijl ik weet dat het haar zeker wel moeite heeft gekost. In plaats van te zeggen ‘ja he’, ik ben ook zo trots op mezelf want wat is het altijd moeilijk om rustig te blijven bij pubers die eeuwig en altijd dwarsliggen’. Dat mag immers best?

Een compliment ontvangen, lastig

Maar ik vind het ook lastig als mensen mij een compliment geven zoals, ‘wat heb je dat toch goed gedaan, wat schrijf je mooi en sprankelend’. Dan voel ik wel dat blije gevoel natuurlijk maar tegelijk denk ik ook, ‘och er zijn toch genoeg mensen die dat ook doen en ook kunnen. Zo bijzonder is dat niet’. Ik genoot er eerst niet van maar dat zou ik wel moeten doen, toch?

Mijn foute interpretatie

Want die persoon die mij complimenteert zegt niet dat het niet bijzonder is en dat veel meer mensen dit kunnen. Nee het compliment is speciaal voor mij bedoeld, vanwege mijn authentieke manier van schrijven. Het is een compliment voor mijn sterke punten, mijn talent.  Kortom ik vul het dan in voor mezelf, maar zit er volledig naast met mijn interpretatie. Of ik weet niet wat ik moet zeggen, ook stom om geen reactie te geven. Dan sta ik letterlijk met mijn mond vol tanden.

Ja op Facebook is het makkelijk te antwoorden met een hartje of kusje maar in het echie is lastiger.

Positieve kanten van complimenten uitdelen

Er is nog een kantje aan dit soort positieve aandacht aan de ander geven en zelf ontvangen. Als je iemand een compliment geeft, geeft dat die ander positieve energie en voelt deze persoon zich blij, zelfs gelukkiger.

Een compliment geven. Hoe makkelijk of moeilijk is dat?

Voor jouzelf als gever heeft het ook veel voordelen. Het is een prachtige manier om je eigen optimistische kijk te oefenen. Goed oefenen en je ziet veel meer mooie kanten en mooie vaardigheden waarvoor jij een compliment zou willen geven. Dat doe je dan ook. Door deze open mind zie je bij jezelf ook eerder je eigen sterktes en positieve kanten  waarvoor jij jezelf best een compliment mag geven, je mag leren trots en dankbaar te zijn.

En tegelijk is het uitwisselen van complimenten een boost voor iedere relatie. Zowel jij als de ander en jullie relatie groeien.

Oefenen in complimenten geven

En jij? Hoe goed ben jij in complimenten uitdelen en ontvangen? Ik vond een mooie oefening in het boek Mindgym van Wouter de Jong waarmee ik ga oefenen, doe je mee?

De stappen bij complimenten geven

Want bij complimenten uitdelen spelen een aantal stappen een rol. Namelijk herkennen, benoemen en verdiepen.

Stap 1 herkennen van een ander zijn kwaliteiten

Als je bewust aandacht besteed aan anderen, sta je open voor deze mensen en herken je sneller de positieve kanten en sterktes. Bijvoorbeeld de hartelijkheid en brede belangstelling van je schoonmoeder, de oprechte aandacht van je vriendin, de creativiteit van je dochter, de heldere kijk van je collega, zij doorziet alles. De vriend die zo goed is in financiën en geldzaken. Of je man die zo handig is in en om je huis.

Stap 2 benoemen van die kracht of kwaliteit

Dan moet je er nog iets over zeggen, tjonge hoe lastig is dat? Soms lastig, bijvoorbeeld als je bang bent om als slijmbal te worden gezien dus dat de ander jouw compliment niet waardeert. Omdat deze het niet waardeert, niet begrijpt, er niet op zit te wachten of zoals mijn voorbeeld hierboven niet weet hoe hij of zij met een compliment moet omgaan. Misschien ben jij stiekem bang dat de ander er heel arrogant op zal reageren, dat je spijt krijgt van jouw compliment.

Noteer deze belemmeringen, je twijfels of je ongemakkelijke gevoelens en onzekerheden. Maar doe het toch! Kies er bewust voor om toch dat compliment te geven op een vriendelijke, gemeende manier.

Stap 3 verdiepen door het effect te zien

Dit is wellicht het meest vergeten maar toch zo belangrijke stapje. Voor mij absoluut een leerpunt. Want je wilt de trots en blijheid bij de ander zien. Je wilt de ander laten schijnen, mooi laten sprankelen. Japanners hebben hiervoor een begrip dat shining eyes betekent of anders gezegd ‘het licht schijnt van binnenuit’. Je ziet vaak dat de ogen van de ander mooie glimmertjes worden, oplichten, alsof de ogen wat vochtig zijn.

Ondanks de reacties die we vaak te snel geven zoals ‘och geen moeite hoor’ of ‘het is niks’. van de mensen die net als ik moeite hebben met het ontvangen van complimenten. Toch zie je als je goed kijkt, en opmerkzaam bent dat er heus iets van blijdschap of dankbaarheid oplicht in die oogjes. Tuurlijk moet je oplettend zijn en dus bewust aandacht schenken aan die persoon. Mooi he?

En zie je dat glinsteringetje, dat lichtje?

Neem die persoon mee in die waarneming. Dit kun je doen door te vragen, ik zag je ogen glinsteren of op een andere manier waarbij jij je gemakkelijker voelt. En je zegt, ‘ik zie het nu weer, merk je dat ook’?

En zie je helemaal niks dan mag je dat ook gerust benoemen. Door te vragen ‘ vind je het lastig een compliment te krijgen of vind je het lastig te geloven dat ik dit zo goed van je vindt?’ Of ‘ je moet er even aan wennen, klopt dit?’

Het effect benoemen

Een compliment maak je nog mooier en krachtiger als je het effect benoemt van die kracht van die ander. Enkele voorbeelden:

♦ Ik word altijd zo blij van je teksten, je raakt me.
♦ Of het is fantastisch hoe open je was over jezelf, alle aanwezigen werden geraakt.
♦ Of als ik zoiets zou kunnen, of die vaardigheid hebben zou ik echt megatrots op mezelf zijn.

Samen oefenen? Welk compliment zou jij na het Lezen van dit artikel aan iemand willen geven?

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

1 Comment

  1. Agnes schreef:

    Een compliment geven vind ik niet moeilijk. Maar een in ontvangst nemen, herkenbaar wat je hierboven beschrijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »