Jee ik ben HSP. Een ziekte of prachtige eigenschap?

Een compliment geven of ontvangen, hoe moeilijk is dat?
Een compliment ontvangen, hoe moeilijk is dat?
9 maart 2018
wat is healing en waar staat het voor
Wat is healing en waar staat het voor?
3 april 2018
Een compliment geven of ontvangen, hoe moeilijk is dat?
Een compliment ontvangen, hoe moeilijk is dat?
9 maart 2018
wat is healing en waar staat het voor
Wat is healing en waar staat het voor?
3 april 2018
Toon alles

Jee ik ben HSP. Een ziekte of prachtige eigenschap?

Wat mensen die vast zitten gemeen hebben

Jee ik ben een HSP

Over hooggevoeligheid zijn en ondernemen.
Vaak wordt deze prachtige karaktereigenschap als een ziekte of minimaal als een eigenaardigheid beschouwd. Hebben ze wel eens tegen jou gezegd dat je overgevoelig bent, een dramaqueen, dat je eens gewoon moet doen, dat je je niet zo moet aanstellen? Of nog erger dat je geestelijk niet sterk, niet gezond bent? Als je verder leest ontdek je dat er niets ernstigs met jou aan de hand is als je hooggevoelig bent.

Herken je dit?

♦ Een ander werkt de hele dag en gaat dan rustig nog ’s avonds naar een concert of naar de kroeg. Jij niet, jij bent bekaf en wilt het liefst thuis rustig bijkomen en herstellen. Besluit je wel mee te gaan dan komt de volgende dag de ‘man met de hamer’ en duurt herstellen nog langer.
♦ Je bent een verzorgende, nee zeggen vindt je lastig. Een ander zijn behoefte en welzijn komt eerst aan bod, dan ben je zelf aan de beurt.
♦ Na een avondje met vrienden of familie voel je je compleet leeggezogen, uitgeput. Bij thuiskomst heb je twee keuzes, gelijk naar bed of een flinke borrel.
♦ Onverwacht word je overmand door emoties, verdriet. Zomaar uit het niets, je snapt er niets van.
♦ Leuk die keiharde muziek? Nee het irriteert je en je wordt er doodmoe van.
♦ Je wilt zo graag net zoals iedereen zijn maar je voelt je altijd anders, apart. Je begrijpt niet waarom.
♦ Je zit in een groep en voelt dat iemand boos, verdrietig is. Het beklemt je en je voelt je niet lekker. Je wordt er doodmoe van.
♦ Je bent snel enthousiast, maakt plannen maar als puntje bij paaltje komt blijf je twijfelen en uitstellen. En raad eens? Er gebeurt helemaal niets.
♦ Mensen praten graag met je. Je kunt goed luisteren, voelt de ander goed aan. Mensen vertrouwen je en luchten graag hun hart bij jou. Jij snapt ze tenminste.
♦ Je hebt weinig zelfvertrouwen, anderen kunnen het vast beter. Je vindt dat je het succes niet verdient.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van situaties en emoties die hooggevoelige mensen als overprikkeling kunnen ervaren. Hoe je hooggevoeligheid of jouw status als HSP (Highly Sensitive Person) ervaart is voor iedereen weer anders.

De invloed van je omgeving

Al jaren weet ik dat ik hooggevoelig ben. Maar heb altijd mijn kop in het zand gestoken. Er was ook niemand in mijn omgeving die iets wist over hooggevoeligheid. Ik dacht altijd dat er iets mis met me was, dat ik abnormaal was.

“Na een avondje stappen vroeg ik regelmatig aan mijn vriend (nu al 34 jaar mijn partner) heb ik ook iets stoms gezegd vanavond? Zo onzeker was ik. Misschien had ik wel iemand gekwetst. Hij keek me dan aan alsof ik van een andere planeet kwam. ‘Natuurlijk niet, hoezo, waarom zou je iets stoms zeggen?’

Dit gevoel van anders zijn kreeg binnen ons gezin ook nog een boost. Huilen mocht niet, boos worden al helemaal niet. Een eigen mening, vergeet het. Als klein kind was ik enorm verlegen, angstig. Niet normaal. Thuis was het motto: gewoon doen wat je wordt opgedragen en niet zeuren. Mijn ouders zijn in hun jeugd ook zo opgevoed, ze wisten niet beter.

Als je net zoals ik, je hooggevoeligheid wegstopt, niet (h)erkend, ben je jezelf niet. Je gaat tegen jezelf in, je luistert niet naar jezelf. Je raakt jezelf kwijt en uiteindelijk word je ziek. Je wordt namelijk nooit als anderen, hoe hard je ook je best doet. Geloof me ik heb een flinke burn-out en minstens vier heftige terugvallen gehad. Ik heb me lange tijd wanhopig, depressief gevoeld. Ik vond mezelf niets waard want ik kon niets. Niets lukte. Als je in een negatieve spiraal zit, lukt ook niets. Nu weet ik beter, heb veel geleerd!

Nu weet ik waardoor het komt dat iemand zo de weg kan kwijtraken.

Wat wel werkt

Doorzetten helpt niet, naar jezelf luisteren en doen wat je hart je ingeeft, wel. Jezelf accepteren wie je bent. En dat aparte en gevoelige, dat sensitieve? Dat maakt jou juist bijzonder en dat maakt je speciaal. Dat is juist onderdeel van die prachtige karaktereigenschap.

Ben je net als ik, opgegroeid in een gezin met leden die allesbehalve empathisch of gevoelig waren? Conflicten, ruzie en wreedheid was dagelijkse kost. Geloof me dan heb je echt domme en dubbele pech als je een hooggevoelig kind bent of hebt.

Maar ik heb het overleefd en ik ben een megasterk, bewust mens geworden. En dat kun jij ook bereiken als jij hooggevoelig bent en problemen ervaart die in dit artikel worden genoemd. Als je leert om trots op jezelf te zijn. Wees blij met jezelf, dat geweldige fantastische mens die jij in feite bent als HSP.

Bij mij gaat de hooggevoeligheid zelfs veel verder. Ik heb ontdekt dat ik ook helderwetend, helderziend en heldervoelend ben. Deze mooie kwaliteiten, waar ik nu echt blij mee ben, gebruik ik in mijn (healende) coachingsessies en training.

Denk jij dat je in meer of mindere mate hooggevoelig bent? Beantwoord dan de vragen in dit artikel.

Hooggevoeligheid een prachtige eigenschap!

Echt waar. Zodra je kunt loslaten dat je apart bent in negatieve zin en lekker doet waar jij je goed bij voelt. Wanneer je ontdekt wat de vele positieve kanten zijn van hooggevoelige mensen. Accepteer jezelf als hoogsensitief mens en ondernemer, leer van jezelf te houden. Er gaat een wereld voor je open, je wordt er sterker van. Het leven wordt zoveel mooier, vrijer, positiever. Ik weet waarover ik het heb.

Ook is het belangrijk dat jij je realiseert dat je omgeving waarschijnlijk niet wist hoe ze je konden helpen als kind of als jongvolwassene. Iemand iets kwalijk nemen verandert de situatie niet. Het verleden loslaten en naar de toekomst kijken helpt je wel verder.

Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat je wel wat hulp zou kunnen gebruiken? Neem dan contact op. Meer weten over mij?

Je kunt ook vrijblijvend kennismaken door je te abonneren op de gratis inspiratie, tips.

Hier vind je nog enkele artikelen over hooggevoeligheid.

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »