Ben jij bang voor onzekerheid?

hart word weer een rots in de branding mara riewald
Blokkades van hooggevoelige mensen
9 oktober 2017
Mara Riewald ben jij wie je echt bent
Ben jij echt wie je bent?
9 oktober 2017
hart word weer een rots in de branding mara riewald
Blokkades van hooggevoelige mensen
9 oktober 2017
Mara Riewald ben jij wie je echt bent
Ben jij echt wie je bent?
9 oktober 2017
Toon alles

Ben jij bang voor onzekerheid?

genieten van onzekerheid

Ben jij bang voor onzekerheid?

Waarom genieten gelukkige, succesvolle mensen van onzekerheid? Terwijl veel mensen vast gaan zitten en zich laten leiden door angst voor het onbekende en angst om iets te verliezen. Ben jij bang voor onzekerheid? Hou je vast aan het bekende en durf je geen risico’s te nemen waarvan de uitkomst niet zeker is?

Een eye-opener. Een inspirerende sessie gevolgd van de coachingsopleiding van Anthony Robbins over onzekerheid en belemmeringen die de angst voor het onbekende je opleveren.

Angst voor mislukkingen houdt ons veilig in onze comfortzone.
Angst is de grootste vijand van succes.

Sta eens stil bij de dingen die je sowieso niet weet. Het weer bijvoorbeeld, maar ook wat je van plan bent te doen aan het einde van de dag. Een nieuwe studie beginnen, van baan veranderen. Een wandeling maken in het bos. Wat kan er tussen komen? Een hele hoop dingen. Er is sowieso al een hoop onzekerheid in je leven.  Maakt jou dat angstig?

Of geniet je soms ook van onzekerheid?

Denk het wel. Ik heb bijvoorbeeld veel gereisd. Heel veel landen bezocht. Meestal reisden we met een privé-chauffeur en dito gids. Spannend want je kwam op veel plaatsen waar je met een reisgezelschap zeker niet zou komen, anderzijds gaf het ook spanning omdat je onzeker was waar je terecht zou komen. En of de reis wel helemaal goed in elkaar zat, soms was dat niet het geval en kwam je heel ergens anders terecht.

Je wist van te voren niet of het zou klikken met een gids. Afhankelijk daarvan krijg je veel informatie en krijg je een band met die persoon. Als het even tegenzit botst het. Dit heb ik gelukkig maar eenmaal ervaren.

De grootste onzekerheid die ik ooit heb meegemaakt op reis was het bezoek aan de tuin van de president van Gambia. Voordat we het wisten stonden we als groepje midden tussen krokodillen. En niet een stuk of tien, nee 75-85 krokodillen. Overal waar je zag waren krokodillen. Nou was dat onzeker of niet? Doodeng. En toch heel spannend, achteraf…… Even later stonden we tussen een kolonie grote mensapen.

Maar ook een film kijken of een boek lezen kan onzekerheid met zich meebrengen. Of een nieuwe relatie.

Ben jij bang voor onzekerheid of geniet je ervan

Weerhoudt onzekerheid je van je droomdoel

Voor kinderen is alles onzeker

Denk eens aan jonge kinderen, het hele leven is dan immers onzeker. Ze hebben geen idee wat het is om volwassen te zijn, om te kunnen lopen, of fietsen. Ze moeten maar afwachten wat ze te eten krijgen, lusten ze dat eten wel. Of ze een knuffel krijgen of juist slaag.

Dat leren ze allemaal in onzekerheid maar laten zich daardoor niet weerhouden. Kleine kinderen ervaren die onzekerheid nog niet op die manier. Ze huilen en schreeuwen af en toe als ze opnieuw zijn gevallen, hun knie openhalen of zich stoten aan een meubelstuk. Maar ze gaan door, ze doen opnieuw een poging net zolang tot ze kunnen lopen of fietsen zonder te vallen.

Maar dit geldt ook voor dieren. Ok dieren hoe komt ze daar nu bij denk je misschien? Ook dieren hebben een onzeker leven. Ze moeten ook maar afwachten hoe er voor ze gezorgd wordt, wat ze te eten krijgen. Of ze buiten worden aangereden of gebeten door een ander dier. Of geslagen door hun huisgenoten. Toch zie je normaliter geen dieren die onzeker, angstig gedrag vertonen terwijl ze iets moeten doen omdat het baasje dat wil. Meestal vertrouwen ze hun baas. Uitzonderingen daar gelaten en even geen rekening houdend met aparte omstandigheden.

Visualiseer wat je wilt

Prachtig hoe je op een speelse manier kunt leren met onzekerheid om te gaan. Juist door te visualiseren. Je kunt je brein trainen door de stappen te visualiseren die je moet doen om te bereiken wat je wilt.

Schrijf je droom op. Maak het concreet.

Zo doen succesvolle mensen het. Kijk je tegen een gesprek met iemand op of overweeg je een andere baan te zoeken maar houdt de angst voor het onbekende je tegen? Visualiseer regelmatig, liefst dagelijks wat je wilt, waarvan je droomt. Schrijf het verhaal op alsof je al hebt bereikt wat je heel graag wilt. Leef je in en probeer jouw droom zo realistisch mogelijk te visualiseren.

Bepaal hoe jij je wilt voelen, hoe beweeg je, hoe zie jij eruit? Wie zijn bij je. Door jouw droom op te schrijven maak je het realistisch, je brein gaat al voor je aan het werk en helpt je de juiste stappen te zetten. Jouw brein ziet namelijk geen verschil in jouw fantasie of werkelijkheid.

Focus je op de voordelen die veranderingen en onzekerheid met zich meebrengen. Wat zou het je voor moois kunnen opleveren als je juist die bepaalde stap zet, die verandering in je leven toelaat? Zoals een nieuwe relatie, een andere baan, als ondernemer starten?

Een leuke oefening:

Neem een groot vel papier, maak 2 kolommen. Links zet je bovenaan de tekst wat is het ergste wat me kan overkomen als ik deze stap zet. Schrijf alles op wat in je opkomt. Denk niet teveel na, blijf schrijven tot je niets meer kunt bedenken. Dan ga je naar de rechter kolom. Bovenaan schrijf je de kop: wat is het allermooiste wat me kan overkomen als ik dezelfde stap zet. Ook hier geldt niet teveel in je hoofd gaan zitten, blijf lekker doorschrijven, herhaal desnoods dingen. En bedenk alles is mogelijk!

Het is nu aan jou om alles lekker door te lezen, geniet vooral van de mooie dingen die je kunnen overkomen. Zijn dan die angsten nog wel zo reëel? Ga je de stap zetten?

Uiteraard ga je vervolgens stapjes zetten die jou dichter brengen bij wat je wilt. Vergeet ook vooral niet te genieten van die stapjes, ook al zijn ze maar klein.

En geniet van de spanning, en heb vertrouwen in een goede afloop. Vind je het echt eng en kom je echt niet in actie? Bedenk dan hoe jouw huidige situatie is, ben je tevreden en blij met je huidige leven? Dan zou ik lekker blijven doen wat je nu ook doet. Blijkbaar werkt het heel goed voor jou. Maar ben je niet gelukkig en denk je dat er meer is, je hebt het gevoel dat je iets anders moet gaan doen? Ga ervoor en neem desnoods kleine stapjes. Vier ieder succesje.

En bedenk eens dat je altijd op een besluit terug mag komen. Veel dingen zijn omkeerbaar.

Hoe ga jij om met onzekerheid? Ben je bang om een risico te nemen of vind je het juist spannend en een uitdaging? Ik lees graag jouw reactie onder dit bericht.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »