HSP en bij jezelf blijven tijdens de feestdagen

Ik hoop op een bijzonder, nieuw tijdperk.
Een bijzonder, nieuw tijdperk. Tijd voor verandering.
12 november 2019
Je wordt niet zomaar ineens ziek toch?
24 januari 2020
Ik hoop op een bijzonder, nieuw tijdperk.
Een bijzonder, nieuw tijdperk. Tijd voor verandering.
12 november 2019
Je wordt niet zomaar ineens ziek toch?
24 januari 2020
Toon alles

HSP en bij jezelf blijven tijdens de feestdagen

HSP en bij jezelf blijven tijdens de feestdagen. Mara Riewald

HSP en bij jezelf blijven tijdens de feestdagen. Een hele opgave. Maar hoe kun je omgaan met die triggers, die drukte, de overprikkeling tijdens de feestdagen? Ik deel enkele tips en oefeningen met je. En een gratis FB groepshealing die jou zeker helpt de Kerstdagen relaxed door te komen. 

Als hooggevoelige maar ook als heel intuïtief mens en healer vind ik het soms heel heftig om aan te sluiten bij groepen mensen. Tegelijk geniet ik ervan omdat ik gewoon oprechte belangstelling in anderen heb. Ik hou van mensen. Anderzijds is het lastig mezelf te zijn. Waarom? En hoe kun je hiermee omgaan tijdens de feestdagen?

Een persoonlijke en spirituele groeispurt

Net als ik zitten veel mensen in een persoonlijke en spirituele spurt. We worden steeds gevoeliger. We waren al hooggevoelig maar er komen steeds meer dingetjes bij die je nog gevoeliger maken voor sfeer, energie, prikkels, emoties etc. van anderen.

Tegelijk dingen weten zonder dat iemand je iets vertelt. Of anders gezegd steeds meer mensen ervaren dat ze in meer of mindere mate helderwetend, helderziend, heldervoelend, helderhorend en helderproevend zijn. Vaak onbewust maar de prikkels zijn hetzelfde. Dat doet heel veel met je. Maar ook met anderen om je heen. Je verandert erdoor, ik zeg altijd alles is veranderd maar ik ben steeds meer mezelf geworden. Zo voelt het voor mij.

Gaven van jongeren

Met name jongeren hebben deze gaven. Voor hen is het vanzelfsprekend, ze zijn ermee opgegroeid, mee geboren. Maar om met deze gaven om te gaan, te leven is niet altijd heel makkelijk. Vooral door het onbegrip, gebrek aan kennis en de reacties van anderen, misschien je familie wel.

De jongeren van deze tijd

Veel jongeren van nu weten namelijk veel,  zijn veel wijzer dan bij hun leeftijd past. Ze voelen heel veel aan, zonder dat ze dit kunnen weten, zonder dat iets uitgesproken is. Dit is kenmerkend voor nieuwetijdskinderen, hooggevoelige jongeren.

♥ Ze voelen de sfeer in huis, tijdens de familiebezoeken.
♥ Ze voelen hoe jij als moeder gestresst bent door de voorbereidingen van de feestdagen.
♥ De spanning die wordt opgebouwd omdat die ene broer wel eens te diep in het glaasje kijkt, zich daardoor meestal misdraagt. Ruzie zoekt.
♥ De spanning omdat je oma aan je moeder vraagt wanneer ze de kinderen eens wat strenger gaat opvoeden. Zo deden ze het vroeger ook.
♥ Of als je de moeder een minachtende vraag krijgt ‘ hoe gaat het met je bedrijfje, wanneer ga je eens echt werk zoeken? Of je kunt toch wel een klein baantje erbij nemen.
♥ Ze voelen dat veel mensen eigenlijk tijdens de feestdagen een rol spelen.

‘Alles is steeds meer veranderd , ik ben alleen maar meer mezelf geworden.’

Na de feestdagen

Veel hooggevoelige, intuïtieve mensen zijn echt kapot, uitgewoond na de feestdagen.
Ik wel in ieder geval. Nu heb ik geen familie om me heen en mijn hubby zijn broer en zussen hebben allemaal kinderen waarmee ze de feestdagen vieren dus wij hebben die stress niet maar uiteraard weet ik nog wel hoe het in mijn kindertijd, tienertijd was.
We moesten verplicht op visite tijdens de kerst. Het hoorde gewoon zo. Het moest.

Ik weet dat dit in veel families nog steeds een verplichting is. ook dat roept veel spanning op. Het moeten. Gedwongen gezellig en sociaal doen. En dan tegelijk zoveel voelen.

Hoe ga je om met die spanning en prikkels

Uit ervaring weet ik dat veel mensen niet begrijpen hoe jij je voelt. Wat die drukte en spanning, die gevoeligheid met jou doet. Je kunt het wel uitleggen, proberen in ieder geval.  Je kunt mensen niet dwingen jou te begrijpen.
Wat je wel kunt doen is je op die feestdagen voorbereiden, te besluiten wat voor jou haalbaar is.

Mara Riewald. Ik adem maar ik leef niet meer.

HSP en bij jezelf blijven tijdens de feestdagen. Zoek de rust in jezelf. Ga de natuur in.

Dit is ons uitzicht tijdens de feestdagen. Love it.

Oefeningen, tips om bij jezelf te blijven

Ik geef je hieronder een aantal oefeningen en tips die ik sowieso altijd inzet om bij mezelf te blijven.

Als het je echt teveel is om een hele dag, of zelfs meerdere in gezelschap te zijn, leg dan uit hoe je je voelt en kies ervoor om bijvoorbeeld alleen voor het diner te komen of alleen voor het borreluurtje. Wie weet is het volgend jaar weer anders. Het is zoals het is. Als mensen jou niet begrijpen is dat jammer.

Voor alle oefeningen geldt.
Oefening baart kunst en je wordt steeds bewuster van jezelf, je eigen energie.

Bij Overprikkeling

Zorg er sowieso voor dat je altijd goed gegrond bent. Dat je stevig met beide benen op de grond staat. Voel je voeten altijd. Ga desnoods even naar buiten, maak een ommetje met een paar familieleden. Naar buiten en met beide voeten stevig op de grond stampen. Of visualiseer wortels die vanuit je voeten de grond in gaan.

De buikademhaling

Let op je ademhaling. Veel mensen gaan naar een hele hoge ademhaling waardoor je je heel naar, zelfs duizelig of benauwd kunt gaan voelen. Let op dat je naar je buik ademhaalt. Ga desnoods uit de drukte, naar het toilet om die ademhaling weer onder controle te krijgen, weer regelmatig te kunnen ademen.

Oefeningen in je eigen energie blijven

Visualiseer een haag van rozen om je heen.
Wanneer je overprikkeld raakt, je onrustig voelt, betekent dat vaak dat je energie van anderen oppikt. Dat je dingen voelt die van een ander zijn. Echt niet fijn.
Binnen die haag van rozen is jouw ruimte, jouw energie. Iedereen blijft daarbuiten. Voelt het even niet zo fijn, focus je dan op de haag van rozen om je heen, andere bloemen mag ook. Voor mij werken rode rozen heel goed. Vervang enkele rozen door nieuwe verse als je je onrustig voelt. Zodra je dat doet, ben je weer in je eigen ruimte, je eigen energie.

Een bol van licht

Visualiseer een bol van licht boven je. Visualiseer dat deze bol van licht jou opvult vanaf je hoofd, je kruinchakra helemaal door je hele lichaam tot aan je voeten. Maar ook buiten je lichaam, je aura. En die laag om je heen mag je zo groot maken als jij wilt, zoals het voor jou goed voelt. Dat is jouw ruimte, jouw energie. Jouw bescherming.
Dit mag je heel vaak per dag doen, wanneer het voor jou nodig is.

Je niet begrepen voelen

Is naast Overprikkeling ook nogal een dingetje. Vooral tijdens de feestdagen kunnen mensen zich wel eens anders uiten, je triggeren, je plagen misschien met jouw gaven, je gedrag. Wanneer je bepaalde gaven hebt, zoals helderziend, helderwetend, heldervoelend,  begrijpen mensen niets van je, ze kunnen je niet volgen. Misschien vinden ze het raar of denken ze dat je dwars door ze heen kijkt. Dit kan een heel eenzaam gevoel geven. Of je nu volwassen bent of een tiener of jongvolwassene. We willen zo graag begrepen worden.

Iedereen wil dat je eerlijk bent………zeggen hoe jij je voelt,
Maar ze hebben er tegelijk problemen mee als je de waarheid zegt en vertelt hoe jij je voelt.

Hoe ik daarmee om ga?

In groepen, zoals tijdens familiebezoek, vertel ik nooit iets over mijn gaven. Ik weet dat ze zich ongemakkelijk voelen. Mensen mogen vragen wat ze willen maar dat doen ze nooit. En dat is helemaal prima.
Heel soms vertel ik wel eens iets tijdens een 1 op 1 bezoekje maar alleen als ik aanvoel als de ander ervoor openstaat. Je kunt dit aftasten door te vragen : denk je wel eens wat doet hij of zij eigenlijk? Of lees je wel eens een blog of artikel van mij?

Wanneer jij jezelf bent, je eigen waarheid spreekt

Dan komen er steeds meer gelijkgestemden in je leven zodra jij meer jezelf durft te zijn. Ervoor gaan staan wie je bent. Met alles wat bij jou hoort. Wanneer je je durft te uiten, jouw waarheid durft te vertellen. Dan trek je mensen aan die wel openstaan voor jou. Het is jammer wanneer mensen je niet begrijpen maar het is zoals het is.
Jij bent jouw mooie jij. Een ander mag vinden wat ze willen. Je kunt de ander niet beïnvloeden. Gelukkig ook maar.

Wij vieren dit jaar de feestdagen in Appelscha, in onze tijdelijke woning met heel veel lichtjes.

Vind je het lastig bij jezelf te blijven? Misschien is een workshop wat voor jou?  En heb je voor deze kerstdagen wat extra rust en ontspanning, balans nodig? Meld je dan aan voor de gratis FB Kersthealing. Volg je mij al op FB? Nog niet? Je vindt me hier @MaraRiewald 

Rest mij je hele fijne feestdagen en een bijzonder, liefdevol en verrassend 2020 toe te wensen. 

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

Comments are closed.

Translate »