Mijn transformatie, ik ben jarig
Somber, depressief? Ga op zoek naar jezelf!
16 november 2018
Waarom jouw dromen nooit uitkomen
Waarom jouw dromen nooit uitkomen.
5 december 2018
Mijn transformatie, ik ben jarig
Somber, depressief? Ga op zoek naar jezelf!
16 november 2018
Waarom jouw dromen nooit uitkomen
Waarom jouw dromen nooit uitkomen.
5 december 2018
Toon alles

Tijd om jezelf te ontmoeten?

Tijd om jezelf te ontmoeten. Mara Riewald

Tijd om jezelf te ontmoeten?

Rare titel. Je bent toch immers ieder moment jezelf in je eigen lijf?
Nee je hebt het mis. Joh! Hoezo dan?

We zijn zelden of nooit onszelf. En we zijn meestal vergeten wie we in essentie echt zijn. Hoe kan het nog gekker. Ja ik weet het, het klinkt raar maar toch is het waar.

We zijn allemaal geconditioneerd of anders gezegd we leren ons hele leven van anderen hoe we uiteindelijk worden.

Wie ben je eigenlijk in de kern

Als baby is het leven meestal nog een vrij speelterrein en een feestje. Je krijgt eten als je honger hebt, je wordt verschoond als je hebt gepoept en je wordt geknuffeld wanneer je huilt. Je hoeft niks, je moet niets. Hoe kan het leven mooier worden?

Tijd om jezelf te ontmoeten. Mara Riewald

Tot ongeveer 4 jaar is het leven vrij zorgeloos voor de meeste kinderen. Afgezien van eventuele geboortetrauma’s of andere verdrietige gebeurtenissen. Maar dan begint het. We moeten ineens van alles. Zoals:

♦ Gehoorzamen.
♦ Naar school.
♦ Op bepaalde tijden spelen.
♦ Onze mond houden.
♦ Stilzitten.
♦ Ons bordje leegeten.
♦ Speelgoed opruimen.
♦ Speelgoed delen met anderen.
♦ Voldoen aan normen.

Steeds meer regels

En het wordt alleen maar erger, die regels, het moeten. En steeds meer mensen en instanties gaan zich met jou bemoeien. En afhankelijk van hoe je als authentiek mensje bent, raakt je deze bemoeienissen in meer of mindere mate. Zelfs totdat je volwassen bent en je misschien wakker wordt geschud. Misschien zelfs tot aan je dood.

Een voorbeeld

Stel: dat je een hele bazige moeder of dominante vader hebt. En je bent bang voor ze wanneer ze boos zijn, dan kan het zijn dat je al heel jong leert je aan te passen. Dat je alles doet om je ouders vriendelijk te stellen. Je wordt een pleaser. Je vindt het vreselijk als ze boos op je zijn dus doe je er alles aan om dit te voorkomen.

Stel: dat er nog eens een paar oudere broertjes of zusjes zijn. Die het heerlijk vinden je te plagen. En daar kun jij absoluut niet tegen, ze zijn bovendien met meer maar ze zijn ook nog eens sterker en groter. Het onschuldige plagen wordt ook wel eens fysiek. Het maakt je razend maar je kunt niet tegen ze op. Bij je ouders hoef je echt niet aan te komen met je beklag of een huilbui.  Ze noemen je al zo vaak eens softie, mietje of aansteller, anders…..

Als jongere heb je keuzes

Als ik mezelf als voorbeeld neem plus andere cliënten die bij mij komen voor een sessie dan zijn er verschillende manieren om hiermee te dealen. Enkele voorbeelden:

♦ Je wordt boos, zelfs agressief. Je gaat terugslaan. En je krijgt flinke klappen terug of ze lachen je uit. Ze hebben de grootste lol als jij zo pissed off bent. Het maakt je nog meer razend.

♦ Of je trekt je terug. Je creëert je eigen wereld, fantasiewereld waar niemand je kan raken. Je valt niet op, als iemand je treitert ga je weg. Je klaagt niet, je huilt niet, je schikt je in je lot.

♦ Of je past je thuis aan, aan iedereen, je doet je best. Je doet alles om het iedereen naar de zin te maken. Alles voor de lieve vrede.  Buiten de deur reageer jij je af, ben je een bazig typje en pest je anderen of kleineer je anderen. Je voelt je dan een echte leader. Anderen respecteren je of zijn bang voor je.

Als je jezelf in bovenstaande ook maar iets herkent

Hoe is het je vergaan tijdens je schooltijd? Je contacten met vrienden, vriendinnen, op de middelbare school, in je relaties. Op je werk, contacten met collega’s, leidinggevenden?

Je leerde bepaald gedrag aan om jezelf te handhaven, om het vol te houden.  Is dat nog steeds zo?

Of anders gevraagd:

♦ Luister je naar je gevoel?
♦ Zet jij je eigen behoeften op nummer 1 of juist niet?
♦ Voel jij je anders, afscheiden van anderen?
♦ Sta je altijd voor anderen klaar, ook als je geen zin hebt?
♦ Heb je misschien een partner die lijkt op een van je ouders?
♦ Lopen je kinderen over je heen?
♦ Kun je goed voor jezelf opkomen op je werk, thuis of juist niet?
♦ Kun jij je goed uiten of word je soms onverwacht erg boos of verdrietig?
♦ Ben je bang, trek je je terug als een ander boos wordt?
♦ Vind je het belangrijk wat een ander van je vindt?
♦ Voel jij je klein, minderwaardig?
♦ Voel jij je nog steeds kind of een gelijkwaardige volwassene als je thuis komt? (als je ouders nog in leven zijn)
♦ Voel jij jezelf minder waard dan een ander?  Hou je niet van jezelf?
♦ Heb je het gevoel dat jij jezelf bent, mag zijn?
♦ Voel je je soms of vaak eenzaam?
♦ Wil je hier eigenlijk niet zijn, je hebt vaak een soort gevoel van heimwee?
♦ Voel jij je gelukkig of niet?

Ben je zielsgelukkig?

♦ In je relatie of ben je stiekem blij dat er tenminste iemand is die met jou wil samenleven.
♦ Met je werk of zou je diep in je hart wel zielsgraag iets anders willen doen, maar ja…….
♦ Met je leven zoals het nu is?

Wanneer je niet jezelf bent dan…

Kom je op een gegeven moment jezelf letterlijk tegen. En ervaar je twijfelachtige emoties, gedachten. En beantwoord je de meeste vragen negatief. Misschien realiseer je jezelf wel dat je naast je pad loopt. En dat het eigenlijk helemaal niet zo goed met je gaat.

Ga je actie ondernemen of niet?

Vaak krijgen mensen op een gegeven moment een soort ‘wakkerschud’ moment. Dit kan in de vorm van ziekte, een ongeluk, een overlijden, een burn-out, gevoelens van somberheid,  depressie, eenzaamheid, ontslag, scheiding bedenk het maar.

Dan enkele hamvragen?

♦ Voel jij dat jij jezelf bent?
♦ Je eigen unieke, kleurrijke, authentieke ik?
♦ Wie ben je eigenlijk?

Als je antwoord negatief is, is het dan niet hoog tijd om de echte jou te ontmoeten?  Je welkom voelen in jezelf.

Het mooiste cadeau voor jezelf

Dat is uiteindelijk jezelf mogen zijn. Goed zijn zoals je echt bent. Ik ben dat jaren ook niet geweest, soms is het nog weleens lastig. Maar bewustzijn en oefening brengt me heel snel weer bij mijn eigen essentie.
Het goede nieuws is dat het te leren is.
Tijd om jezelf te ontmoeten. In het NU
Nog mooier nieuws is dat je zielsgelukkig wordt als je bent wie je echt bent, en ook nog eens doet wat je zielsgraag wilt doen. Echt waar. Ik noem dat Bezielend leven en werken. Je leeft in het NU. Het verleden is geweest en de toekomst is nog onbekend maar dat is helemaal goed. En weet je wat nog een prachtig en belangrijk voordeel is? Burn-out, depressie en somberheid krijgen bij jou geen kans!

Mag ik je helpen? Is het misschien tijd om jezelf eens echt te ontmoeten? Misschien is een Healende Coachingsessie een hele mooie start voor jou. Of lees eens over deze training.

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »