Wie heeft gelijk? Je hoofd of je hart?
Wie heeft gelijk? Je hart of je hoofd?
6 augustus 2018
Zit je vast? Kijk als een kind. Mara-methode.
Als ik kon worden, wie en wat ik maar wilde.
15 oktober 2018
Wie heeft gelijk? Je hoofd of je hart?
Wie heeft gelijk? Je hart of je hoofd?
6 augustus 2018
Zit je vast? Kijk als een kind. Mara-methode.
Als ik kon worden, wie en wat ik maar wilde.
15 oktober 2018
Toon alles

Liefde. Een woord met een lading nietwaar?

Liefde. Een woord met een lading nietwaar?

Liefde. Een woord met een lading nietwaar?

Wat voor betekenis heeft het woord liefde voor jou? Hoe moeilijk is het voor jou om liefde te ervaren, te voelen dat iemand van je houdt. Echte onvoorwaardelijke liefde. En hoe moeilijk is het om liefde voor jezelf te voelen. Wat is liefde voor jou eigenlijk. Zoek je het misschien buiten jezelf, bij een ander?

Maar ik bedoel zonder de lading, zonder de seks. Zonder bijbedoeling. Eerlijk en puur. Onvoorwaardelijk.  Dus zonder iets terug te verwachten. Jezelf en anderen healen met liefde.

De betekenis van liefde

Liefde. Een woord met een lading nietwaar? Wat is de betekenis.

Hoe voelt het voor jou als ik je vertel dat je van meerdere mensen kunt houden, dat je oneindig gevoelens van liefde, ontroering, verbinding kunt voelen voor meerdere mensen, man of vrouw, oud of jong. Dat je dat heerlijke warme gevoel ervaart voor iemand die je misschien niet eens kent, of wel. Klinkt dat als vreemdgaan, ongemakkelijk, fout? Roept het angst op, gevoel van onveiligheid misschien? Misschien denk je gatver……

Hoe voelt het als ik mijn ervaring met je deel dat het heel fijn kan zijn. Als je echte liefde, onvoorwaardelijke liefde voor uiteenlopende mensen mag voelen. Buiten je partner om zonder dat het vreemdgaan is.

Liefde is pure energie, je hoeft alleen je hart open te zetten en met andere ogen te kijken. Zonder de angst gekwetst te worden. Liefde zul je ook niet vinden, je kunt het alleen ervaren. Het zit in je. Het is er allemaal al.

Het begint bij zelfliefde

En dat je verliefd op jezelf mag zijn, van jezelf kunt houden. Jezelf die liefde kunt geven die je misschien van anderen verwacht.  Maar dat hebben we niet geleerd. Ik zie vaak zo’n sunich mondje en een ongemakkelijk lachje als ik vraag aan een klant hoe hij of zij denkt over zelfliefde. Goed voor jezelf zorgen.

Tuurlijk realiseer ik me ook dat het weerstand, angst, ongemakkelijke gevoelens kan oproepen. Omdat je misschien zelf die liefde in je jonge jaren niet hebt ervaren, misschien voor je gevoel je hele leven niet. Je voelt het gemis en ervaart daarmee zelf het gevoel dat je het niet waard bent, het niet verdient om liefde te ervaren. Want juist de mensen dichtbij je hadden je liefde moeten geven. En dat deden ze niet, wie zou dat dan wel kunnen geven denk je vaak.

Liefde is veel meer dan een lichamelijk iets

Toch kan het je zelf zielsgelukkig maken, je een vrij gevoel geven als je beseft dat we allemaal liefde zijn en heel veel liefde kunnen geven, zonder de seks, zonder een oordeel. Ik ben oneindig vaak verliefd op mensen geweest, pure liefde gevoeld. Zei dat vaak niet omdat ik niet durfde, bang om belachelijk te worden gemaakt, gekwetst te worden. Ik voelde het gewoon, en het was fijn dat ik dat zo mocht ervaren. Zonder er iets mee te doen, er iets mee te willen.

Liefde. Een woord met een lading nietwaar? Ervaar liefde in het NU.

En ja ik heb dat gevoel gehad met collega’s of met wildvreemde mensen die ik echt niet kende, niet hoefde te leren kennen.
♦ Iemand die me iets vroeg in een winkel.
♦ Iemand in de trein, gewoon zomaar op straat.
♦ De liefde voor dieren, mijn hondje Maggy, de natuur.
♦ Intense liefde als ik in de bossen wandel.
♦ Dat heerlijke gevoel bij het lezen van een prachtige tekst of het luisteren naar prachtige muziek.
♦ Pure liefde als ik uiteenlopende vogels en eekhoorntjes druk in de weer zie in onze voederhokjes.
♦Als ik een ouder echtpaar zie, liefdevol, dicht naast elkaar op een bankje.

Natuurlijk ook met mensen die ik echt goed ken. Maar zei het vaak niet. Want het is ook eng, je kwetsbaar opstellen. Wat zou die persoon wel niet van me denken. Dat ik iets wilde of zo. Want ja verliefdheid en liefde zijn wel woorden met een lading. Toch?

Een mooie omschrijving van liefde uit het Spiritueel Woordenboek.

Liefde

Liefde en geluk zijn de twee meest bezongen en beschreven emotionele gemoedstoestanden van de mens. Liefde is niet alleen de onvoorwaardelijke liefdesrelatie tussen twee mensen of tussen familieleden. Liefde wordt in veel religies en spirituele stromingen beschouwd als een levensopvatting.

Vanuit die visie is de mens geen individu die tegenover andere individuen staat, maar een deel van de universele liefde. Alle mensen zijn door die universele liefde verbonden. Je bent jezelf en je bent de ander. Iemand afwijzen is dan hetzelfde als jezelf afwijzen. Wanneer iedereen vanuit deze visie zou leven, zouden erg geen (ernstige) conflicten meer zijn.

De tekst in dit bericht typte ik deze week in flow. Dit doe ik vaak, regelmatig ga ik gewoon typen, zonder na te denken. Naderhand lees ik wat ik heb getypt, nou dit dus. En ik besluit normaliter om het geschrevene ergens te gaan delen, er een blog van te maken of er helemaal niets mee te doen. In eerste instantie besloot ik het gewoon zo te laten. Er niets mee te doen. Het kwam voor mij ook even heel dichtbij. Wat zouden anderen wel niet van mij denken.

Een eye-opener

Vrijwel op datzelfde moment kwam op Facebook een filmpje voorbij van een mevrouw die haar verhaal deed. Ze was terminaal, zeer kort geleden was kanker met uitzaaiingen bij haar vastgesteld en het zou zeer snel gaan, niets aan te doen. Ze was nu thuis en wilde graag nog delen wat haar bezighield. Ondanks de angst die ze af en toe voelde zodra ze aan de toekomst dacht, voelde ze vooral liefde. Liefde die ze had mogen ontvangen maar ook had mogen geven gedurende haar leven.

Ze had besloten zoveel mogelijk in het NU te leven. De toekomst was onzeker en joeg haar angst aan. Hoe ga je dood, gaat het snel of langzaam, ben je bang, heb je pijn? Heb je het benauwd, stik je misschien, ja hoogstwaarschijnlijk wel? Nee zij besloot zoveel mogelijk in het NU te blijven en haar mind te vullen met liefde en ook die liefdevolle gedachten en woorden te delen met liefde.

Haar advies was dan ook: focus je op liefde. Laat liefde met bakken je leven instromen en geef dit ook met bakken weg aan anderen.

Er is niets anders na de dood dan…

Want wat blijft over als je voor de poort van de dood staat. Materie, seks, geld, uiterlijk, status…. Het doet niet meer mee. Het is niet meer relevant. Wat overblijft is de relatie met jezelf, met je naasten, met liefde.

Dit filmpje raakte me zo. Dat ik toch heb besloten een stukje op Facebook te delen, de essentie van dit artikel. Verder niet. Daarnaast realiseer ik me dat ik me echt compleet voel dankzij dat gevoel van liefde, samen met hetgeen ik mag doen voor mensen die het zwaar hebben. Die het moeilijk vinden liefde voor zichzelf te voelen. Die hun padje wat kwijt zijn, door ziekte, door emotionele problemen. Door verlies van een dierbare.

Mensen die niet bij machte zijn met zichzelf of met anderen effectief te communiceren. Die echt vast zitten in hun gedachten, hun emoties, verlies, hun lichamelijke problemen. Hun verleden. Die voortdurend leven met angst, somberheid en onzekerheid over die onzekere toekomst die voor ze ligt. En ik weet verdomd goed hoe ze zich voelen.

Ik ben niets meer dan een kanaal

Het maakt niet uit wat er speelt. Ik realiseer me dat ik een kanaal ben en dat ik ze op die manier vanuit liefde mag helpen weer met beide pootjes stevig op de grond te komen staan. In hun eigen kracht de power en zelfliefde weer voelen. En daar krijg ik zo’n gevoel van dankbaarheid van. Echt pure liefde. Vaak voor wildvreemde mensen, de meeste mensen ontmoet ik voor het eerst.

En dat noem ik dus ook liefde. Voor mezelf eindelijk ook, daar begint het mee. Zelfliefde maakt je compleet, verbinding met mezelf. En dat heeft ook lang geduurd voor ik dat kon voelen. Maar ook voor veel andere mensen, en dat heeft helemaal niets met seks te maken.

En vanavond… Ga ik lekker een workshop volgen van een van mijn grote leermeersters met als titel ‘Opening of the Wisdom of Love’. It’s all about love ♥! Voel je het?

Liefde is in feite contact van ziel tot ziel. 

Hoe denk jij over Liefde? Wat voor lading heeft dit woord voor jou?

Photocredits: Nadine de Ruiter Fotografie

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »