Depressie werd mijn redding
Depressie werd mijn redding
6 juli 2018
Liefde. Een woord met een lading nietwaar?
Liefde. Een woord met een lading nietwaar?
10 oktober 2018
Depressie werd mijn redding
Depressie werd mijn redding
6 juli 2018
Liefde. Een woord met een lading nietwaar?
Liefde. Een woord met een lading nietwaar?
10 oktober 2018
Toon alles

Wie heeft gelijk? Je hart of je hoofd?

Wie heeft gelijk? Je hoofd of je hart?

Wie heeft gelijk? Je hart of je hoofd?

Wat is nu eigenlijk intuïtie vragen mensen vaak na of tijdens een Healende Coachingsessie. En wanneer hoor je je intuïtie, heb ik eigenlijk wel een intuïtie. Wie heeft gelijk? Je hart of je hoofd? Ik probeer dan een en ander te verduidelijken aan de hand van een aantal voorbeelden. Juist omdat mensen in hun hoofd gaan vastzitten zodra ze gaan nadenken over dit soort dingen.  Ze gaan er dan van alles over bedenken, vinden er iets van. Maar dat is net niet intuïtie. Je hoofd gaat juist je intuïtie in de weg zitten, zelfs blokkeren. Nee intuïtie is waarnemen, voelen. 

Enkele voorbeelden van hoe intuïtie zich laat horen

We herkennen allemaal vast wel de voorbeelden:
Je ontmoet iemand en je voelt met je hele wezen, die persoon ligt me niet. Deze persoon mag ik niet en je kent haar of hem helemaal niet. Kan ook andersom natuurlijk. Soms negeer je dit gevoel en doe je alsof en ga je met zo’n persoon in gesprek of ga je zelfs een samenwerking aan. Misschien redeneer je het gevoel weg en zeg je tegen jezelf ‘doe niet zo raar’ of ‘stel je niet aan’. Met je hoofd negeer je het gevoel dat je bij deze persoon hebt. Of een ander doet dat voor je.

Of je denkt aan iemand en daar gaat de telefoon of de deurbel en die persoon staat bij jou voor de deur.

Wie heeft gelijk? Je hart of je hoofd?

Zelf heb ik vaak ineens een ingeving dat ik iemand een berichtje moet sturen. Puur op gevoel doe ik dat direct. Vaak hoor ik dan een verbaasde reactie van ‘jee dat je nu net op dit moment een berichtje stuurt’ of ‘goh dit had ik net even nodig’.

Een ander voorbeeld is dat je een avondje uit gaat, het voornemen hebt een bepaalde route te rijden maar op een of andere manier weet je dat een andere weg moet nemen. Achteraf lees je over het ongeluk dat op de oorspronkelijke route plaatsvond op dat moment dat jij daar zou rijden.

Voor velen vast ook herkenbaar dat je aanvoelt of iemand de waarheid vertelt of niet. Dat je het gevoel hebt dat er ‘iets niet klopt’.

Deze voorbeelden zijn gevoelens die je lichaam waarneemt en noemen we intuïtie, of je innerlijke stem, een soort kracht, misschien zelfs de stem van je ziel.

Iedereen beschikt over intuïtie

Ook de zakenman, de ondernemer, het kleine kind, jouw nuchtere vader, je beste vriendin.

De ene luistert er naar, de andere niet. Soms heb je achteraf het gevoel dat je niet naar je intuïtie hebt geluisterd na een bepaald besluit en realiseer je je dat je intuïtie wel een signaal gaf, je hebt dat gevoel of signaal gewoon genegeerd. Misschien omdat een stemmetje in je hoofd je vertelde dat je het niet kon, of je waarschuwde voor de gevolgen. Je besloot naar dat stemmetje te luisteren en maar lekker te blijven zitten waar je zat. Bijvoorbeeld als je graag een andere baan wilt of juist een bedrijf wilt gaan opzetten. Maar niet durft omdat je niet weet wat je krijgt, wel wat je hebt. Kortom je laat je leiden door angst.

Als kind was je super intuïtief

Alle kinderen zijn echt heel intuïtief. Ze voelen aan hoe jouw stemming is als ouder, of je blij bent, verdrietig, boos. Ze spiegelen jou, triggeren je, schudden je wakker. Vaak ben je je als ouder hiervan niet bewust. Misschien kun je je nog een moment herinneren dat jij gehaast was, niet goed in je vel zat en je zou heel snel even je kind aankleden, snel ontbijten en hup naar school of naar de oppas. Dat was het moment dat jouw altijd zo rustige, gehoorzame kind de kont tegen de krib aangooide en enorm dwars ging liggen. Misschien helemaal overstuur wordt en klaagt over buikpijn. En dat kun je op dat moment niet gebruiken, of misschien ook juist wel?

Als kind leren we het ook weer af om intuïtief te zijn

Om door te gaan op bovenstaand voorbeeld. Als je als ouder boos, ongeduldig wordt en je kind tot de orde roept. Kortom het kind de schuld geeft van de vertraging en jouw slechte stemming, dan negeer je in feite het intuïtieve gevoel dat je kind krijgt door jouw stemming. Je mist het signaal volledig. En je straft jouw kind omdat het dwarsligt. Je zegt dat je kind gewoon of normaal moet doen. Moet gehoorzamen. En op deze manier leren we als kind al snel af dat ons gevoel niet juist is. Of nog erger dat we niet normaal zijn. Dat het niet goed is om te voelen. Als kind leer je dan al snel aan je voelsprieten te gebruiken om je omgeving te scannen. En je aan te passen met je gedrag.

Niet het gevoel, de intuïtie is bepalend maar de verwachtingen van je omgeving.

Wat is intuïtie

Dit is een lastige omdat dit heel persoonlijk is. Het proces van intuïtie is wat mij betreft moeilijk of zelfs niet te verklaren. Wel staat vast dat iedereen er de beschikking over heeft. Het is zeker niet iets zweverigs of mysterieus. Dat is intuïtie echt niet!

Het woord intuïtie komt van het Latijnse woord intueri, wat zoiets als ‘beschouwen’ of ‘naar binnen kijken’ betekent. In het dagelijks leven kun je spontaan een intuïtieve ingeving krijgen, in de vorm van een gevoel, gedachte of een indruk. Zelf krijg ik vaak beelden of woorden.

Intuïtie kan heel verschillend tot ons komen. Een tekst, een woord, een liedje, een stemgeluid, een titel van een boek, een dagdroom, een plotseling inzicht, een gedachteflits, een geur. De buikpijn of hoofdpijn die je onverwacht voelt, het zogenoemde onderbuikgevoel. Soms heel kort, heel vaag en snel, voor je het weet ben je het weer kwijt.

Om het nog lastiger te maken. Soms zijn intuïtieve ingevingen heel vaag en onduidelijk en geven we er een eigen betekenis aan. We geven een eigen vertaling aan de ingeving door onze eigen gekleurde bevooroordeelde bril. Bijvoorbeeld als we iets heel graag willen!

Intuïtie is een manier om
♥ antwoorden te ontvangen,
♥ om problemen op te lossen
♥ keuzes te maken
♥ doelen te stellen
♥ je de weg te wijzen en je vooral veel cadeautjes bezorgen
♥ je alert te maken en je te behoeden voor bepaalde stappen.

Door goed te leren luisteren naar je intuïtie kom je dichter bij jezelf te staan.

Hoe kom je in contact met je intuïtie

Intuïtie komt vanzelf en het laat zich niet dwingen. Je kunt dus je intuïtie niet forceren bij je langs te komen en je inzichten te geven of je vragen te beantwoorden.

Belangrijk is om je geest open te stellen voor je intuïtieve ingevingen. En wat bedoel ik daar nu weer mee. Jouw intuïtie krijgt ruimte als je geest rustig is. Zonder tijdsdruk, zonder te hopen of te verwachten. Dat werkt juist belemmerend. De stilte in jezelf opzoeken. Bijvoorbeeld door te mediteren. Los van alle afleiding.

Maar ook kan een wandeling in de natuur, heerlijk dansen op muziek intuïtieve inzichten bevorderen. En tijdens gewone routinehandelingen, zoals het tandenpoetsen, afwassen, kun je ineens en onverwacht een intuïtieve ingeving krijgen. Of door te gaan schrijven.

Natuurlijk ook een avond op de bank werk. Zodra je lichaam en geest ontspant kun je intuïtieve ingevingen krijgen.

Stress, spanning, piekeren, zorgen maken, veel in je hoofd zitten werkt belemmerend. Anderzijds kun je ook inzichten krijgen als je je wanhopig voelt en voor je gevoel helemaal geen uitweg meer ziet. Als een soort oerkracht ineens die belangrijke inzichten krijgt.

Intuïtie: In de stilte luisteren naar hetgeen je lichaam je vertelt.

Een oefening

Je kunt je eigen intuïtieve ervaringen evalueren, om ervan te leren, jezelf te oefenen.

Neem als uitgangspunt een intuïtieve ervaring en stel jezelf dan de volgende vragen:

♥ Op wat voor moment, in welke situatie kreeg je de ervaring/ingeving?
♥ Voelde je je ontspannen of juist niet. In welke mate was je in je hoofd met jouw issue bezig?
♥ Hoe kreeg je de impuls binnen? Wat voelde, ervaarde je?
♥ Wat ervaarde je lichamelijk?
♥ Hoe kwam jouw ingeving/inzicht bij je binnen? Bijvoorbeeld, woorden, beelden of gebeurde er iets?

Schrijf ook eens op wat er gebeurt als je niet luistert naar wat je gevoel, je hart je ingeeft. Wat voel je, wat ervaar je wanneer je een ingeving negeert. Waarom heb je je intuïtie niet gevolgd? Of door wie?

Je intuïtie is als een vriend waarmee je geen afspraak maakt,
die op de meest bijzondere, onverwachte momenten bij je langs komt

Hoe luister ik naar mijn intuïtie

Ik luister vrijwel altijd naar mijn intuïtie. Hoewel ik het helemaal opnieuw heb moeten aanleren, juist omdat ik als kind heb afgeleerd naar mijn gevoel te luisteren.

Voor mij is het bepalend of iets een goed gevoel geeft, of juist niet. Ik volg dat gevoel ook al begrijp ik soms absoluut niet waartoe iets zal leiden. De logica ontbreekt volledig, ook geeft het vaak onzekerheid. Ik weet immers niet waar ik naartoe ga, soms leken mijn keuzes zelfs dwaas. Toch doe ik vrijwel altijd wat mijn gevoel me ingeeft. Ondanks de mening of een oordeel van anderen of mijn eigen twijfel. Natuurlijk bemoeit mijn ego, het stemmetje in mijn hoofd zich er af en toe mee. Waarschuwt me of probeert me van mijn besluit af te brengen kun je stellen.

Het heeft me enorm veel opgeleverd mijn gevoel te volgen. Het voelde goed of juist niet goed. Het klopte. Het heeft me gebracht naar een heel andere manier van leven. Dit had ik echt niet met mijn hoofd kunnen bedenken. Toch ben ik zielsblij met mijn huidige leven. Ondanks de onzekerheden die op mijn pad kwamen.

Tijdens mijn healende coachingsessies zie ik dat heel veel mensen zichzelf op de een of andere manier hebben afgesloten van hun intuïtie, van hun gevoel.

Hoe ervaar jij je intuïtie? Luister je naar je gevoel of juist niet? Wie heeft gelijk? Je hart of je hoofd?

 

 

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

1 Comment

  1. Anne schreef:

    Ik kreeg vanmiddag een appje van mijn vriend en eigenlijk was het geen leuk appje maar ik kreeg juist een heel fijn gevoel over me en het enige dat ik voelde of hoorde was het is niet over dit is pas het begin. En dst gevoel blijft. Ik twijfelde wel heel even of het mijn intuïtie was maar ik weet nu zeker dst het zo is want het gevoel blijft zitten en het lijkt wel alsof ik opnieuw verliefd ben op hem. Zo apart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »