Bezielend werken word die rode eend.
16 mei 2017Blokkades van hooggevoelige mensen
9 oktober 2017Eerlijk duurt het langst. Wat is jouw waarheid?
Een aantal jaren geleden vond ik het vaak doodeng eerlijk te zeggen wat ik vond, voelde of dacht. Om mezelf te laten zien zoals ik echt ben. Echt bang om een ander boos of verdrietig te maken of om iemand te kwetsen. Misschien was ik ook bang voor het oordeel van anderen, dat ze me misschien niet meer zo aardig vonden als ik eerlijk mijn mening gaf. Tuurlijk eerlijk duurt het langst. Als ik er nu op terugkijk was ik best een schijtlijster eerlijk gezegd. En mensen begrepen me vaak ook niet. Omdat ik dus vaak om de hete brij heendraaide. Puur uit angst.
Je bent pas echt, authentiek en puur als je de waarheid spreekt zodra je deze waarheid denkt.
Maar als we zelf niet eerlijk zijn of wanneer anderen tegen ons liegen komen we toch geen stap verder in relaties? Als je niet eerlijk kunt zeggen wat je vindt of voelt. Als de ander zich aangevallen voelt, boos wordt dan is oprechte communicatie immers niet mogelijk? Als je de waarheid niet vertelt ga je uit de weg wat jij zou voelen als die ander van streek zou raken.
Jong geleerd, oud gedaan
Als kind leerde ik al snel dat je moest doen wat anderen zeiden. Als een volwassene je iets opdroeg dan deed je dat. Niet zeuren, niet huilen. Als kind leer je dan al snel gedrag aan dat hopelijk aansluit op de behoefte van anderen, om anderen te pleasen. Zodat ze niet boos op je worden. Maar dat je een knuffel of complimentje krijgt. Helaas werkt het vaak niet zo. Als je net als ik hoogsensitief bent, en je herkent bovenstaande, is het heel goed mogelijk dat je nog steeds heel dienstbaar bent naar anderen toe. Je eigen waarheid en je behoeften niet voldoende erkend.
Vraag jezelf eens af of
jij eerlijk zou durven te zijn in de volgende situaties:
* je moet aan je kinderen vertellen dat de hond of kat weg moet vanwege een allergie;
* of dit dierbare huisdier moeten jullie laten inslapen vanwege ziekte of ouderdom;
* je moet opbiechten dat vader en moeder gaan scheiden;
* je bent je baan kwijt en jullie moeten verhuizen naar een goedkopere woning;
* je moet vertellen dat opa is overleden;
* je vreemd bent gegaan;
* je al jullie spaargeld hebt verspeeld door een dubieuze investering.
Je krijgt wat je geeft
Het heeft altijd nadelige gevolgen als je de waarheid voor je houdt. En hoe langer je de waarheid stil houdt, hoe meer schade je aan jezelf en anderen berokkent. Wat doet het met vertrouwen als iemand niet eerlijk is tegen jou. Als het per ongeluk toch uitkomt? Wat doet dat met je? Kun je zo iemand ooit nog vertrouwen?
Maar als iemand eerlijk opbiecht dat hij of zij een fout heeft gemaakt. Iets niet heeft verteld maar dat alsnog opbiecht? Zou je zo iemand nog een kans geven? Vast wel. We zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten. We leren van fouten maken. Vergeven hoort ook bij het leven. Zowel jezelf of de ander als die iets verkeerds heeft gedaan.
Een voorbeeld over woekerpolissen
Jaren geleden werkte ik voor een groot verzekeringsbedrijf. Het woord woekerpolis bestond toen nog niet denk ik maar ze werden volop verkocht. Wij werden als adviseurs enorm getraind om de mensen zo hebberig te maken zodat dit soort polissen als warme broodjes werden gekocht. De beste verkopers werden enorm beloond, soms met gouden speldjes, luxe reizen, bonussen en de status ‘topverkoper van het jaar’. Dat smaakte bij sommigen altijd naar meer.
En…….. er werd van alles bedacht om de klant de polissen ieder jaar te laten verhogen en dus meer te laten betalen. Soms met behulp van leugens en mooie verhalen. Soms door klanten van andere adviseurs in te pikken. Het was vechten onderling.
De leugens kwamen natuurlijk uit en ik weet dat een aantal adviseurs zich uit de voeten heeft gemaakt toen klanten eisten dat de afspraken (lees leugens) moesten worden nagekomen. Het bedrijf bestaat niet meer in deze vorm. Het is geïntegreerd in een groot bankbedrijf. Of dat door dit soort praktijken is weet ik natuurlijk niet. Maar een klant die dit soort ervaringen heeft, ben je voor altijd kwijt.
Hoe eerlijk ben jij tegen anderen?
Durf jij wel eerlijk te zijn tegen jezelf en tegen anderen? Hoe ga je ermee om als iemand boos wordt, zich aangevallen voelt? Je zelfs in de steek laat? Want ook dat kan een gevolg zijn van eerlijk zijn en jouw waarheid vertellen. En het is jammer als die ander daar zo negatief op reageert.
Anderzijds weten mensen waar ze aan toe zijn als ze met jou omgaan. Ze kunnen ervan uitgaan dat jij zegt wat je denkt. What you see is what you get.
Groeien als authentiek mens, jezelf zijn
Mijn ervaring is dat als je groeit in je authenticiteit dat het erbij hoort dat er mensen uit je leven verdwijnen. Omdat jullie niet meer bij elkaar passen. Jij bent misschien in je persoonlijkheid gegroeid, je luistert naar je intuïtie, een ander niet. Er zullen ook relaties zijn die veel sterker worden en er zullen nieuwe bijzondere mensen op je weg komen. Ook je partner zal er aan moeten wennen, je familie, de rest van het gezin. Veranderen doe je niet alleen. Maar veranderen doe je voor jezelf. En daar hoort eerlijkheid bij.
En vooral blijven praten, delen, jezelf laten zien en horen.
Een leuke oefening in de waarheid te vertellen.
Daag jezelf en anderen uit
Heb je een paar goede vrienden of vriendinnen die je vertrouwt en echt goed denkt te kennen? Probeer dan deze oefening eens samen. Deze heet ‘Vertel je geheimen’. Deze oefening kan ook met een aantal cursisten, een grote of kleinere groep.Voorwaarde is een veilige setting bij deze oefening. Met respect voor ieder zijn verhaal.
Kortom spreek van te voren de regels af zoals:
*elkaar uit laten spreken;
* geen feedback geven, het is ieder zijn eigen verhaal;
* ieder zijn of haar bijdrage blijft in deze veilige ruimte;
* gaan staan als je aan het woord bent, pas als je klaar bent en gaat zitten is de volgende;
* er volgen drie rondes.
Vaak beginnen de verhalen over iets kleins maar naarmate het iets gemakkelijker voelt en de deelnemers in de gaten hebben dat er niets ernstigs gaat gebeuren, durven mensen opener te zijn. En komen er diepere meer pijnlijke onderwerpen aan bod.
Het resultaat van deze oefening is of kan zijn:
*dat mensen zich daadwerkelijk opgelucht kunnen voelen;
* dat je nader tot elkaar komt;
* dat je weet dat je de enige niet bent met een geheim;
* dat je soms hetzelfde geheim deelt;
* dat zelfs lichamelijke klachten kunnen verminderen of verdwijnen.
Omdat je niet meer gebukt gaat onder die leugens en geheimen. Het kost immers heel veel energie om te liegen of de waarheid niet te vertellen. Die energie kun jij en je deelnemers gebruiken en aanwenden om meer succes en geluk te creëren op andere terreinen in je leven. Er is meer openheid om jezelf te zijn. Vraag elkaar maar eens na de oefening hoe de deelnemers zich voelen.
Wat is jouw ervaring als het gaat om jouw waarheid te vertellen? Vind je het moeilijk of lastig? Maakt het ook verschil in privésituaties of situaties in je werk of bedrijf? En hoe lastig is het om naar jezelf toe eerlijk te zijn als het gaat om wat jij nu eigenlijk wilt. Eerlijk duurt het langst. Mee eens of niet?