Healend, verbindend communiceren en Corona

Wat doe jij bij pijn, ziekte en ongemak? Mara Riewald
Wat doe je tegen pijn, ziekte en ongemak.
13 februari 2020
Voor eeuwig verliefd, verloofd, getrouwd?
Voor eeuwig verliefd, verloofd, getrouwd?
10 april 2020
Toon alles

Healend, verbindend communiceren en Corona

Boodschappen van overleden dierbaren.

Van de ene op de andere dag is onze wereld een stuk kleiner geworden. Zitten onze kinderen thuis van school en onze partner. Of zitten we op het werk geïsoleerd, of juist in de zorg werkzaam. Dus zeg maar gerust aan het front. Misschien hebben we nog een ouder in een verzorgingstehuis die we niet mogen bezoeken of ligt een naaste of vriend in het ziekenhuis die vanwege Corona geen bezoek mag hebben.

Alles is anders

Kortom een hele nieuwe andere situatie, waarvan we geen idee hebben hoe lang het gaat duren. En wat de gevolgen zijn. We zitten er maar mooi mee, met dit Corona-virus. En de ene heeft meer moeite met de gevolgen dan de ander.

Dit geeft onrust, verwarring maar kan ook enorm angstig maken. Een heftig gevoel van onveiligheid. Misschien maak je je zorgen over de toekomst, je baan. Hoe blijf je bij jezelf, hoe blijf je rustig, kalm. Begrijp jij je eigen emoties, begrijp je de ander? Kun je liefdevol verbonden blijven met je gezin? Of is de spanning te snijden bij jullie thuis momenteel?

In dergelijke spannende tijden helpt het om te kijken naar healend communiceren. Of verbindend communiceren, hoe je het ook maar wilt noemen. De druk is al hoog genoeg, ruzie binnen je gezin is het laatste waarop je nu zit te wachten.

Je hele gezin thuis

Is eerst best gezellig, apart ook. Nieuw vooral want meestal zijn de vakanties de enige periode waarin je enkele weken echt samen bent. Vaak zijn die vakanties ook nog eens het moment waarop echtparen besluiten te scheiden. Want in zo’n periode samen kun je echt niet voor elkaar weglopen.

Weglopen, je eigen leven leiden, lukt door de waan en drukte van alledag, de ratrace vaak wel. Heel confronterend kunnen die leuke vakantieweken, en deze periode van het Corona-virus zijn. En er worden vaak dingen gezegd die je vaak later niet meer terug kunt nemen. Wanneer je ineens gedwongen wordt de hele dag op elkaars lip te zitten om het zo maar te noemen.

Ik wil je heel graag inspireren en ondersteunen om bij jezelf te blijven, in liefdevolle verbinding met je naasten, je omgeving.

Healend communiceren helpt je de rust te bewaren

Soms zijn we ons van geen kwaad bewust wanneer iemand kwaad wordt op ons, ogenschijnlijk zomaar. Want we bedoelen het immers zo goed…….
Vaak is de manier en wijze van communicatie de oorzaak van miscommunicatie. Onder druk kunnen we het even niet hebben als de ander zijn goedbedoeld advies geeft, ons corrigeert of het beter weet.

En vooral nu in deze spannende tijd is de kans op miscommunicatie groter dan ooit, terwijl we elkaar zo nodig hebben. Terwijl we juist nu samen moeten werken. Ons met elkaar moeten verbinden.

Of zoals Rutte het zei in zijn toespraak ‘help elkaar waar het kan’.

De taal, de woorden die we gebruiken, bepaalt voor een groot deel of we met zowel onszelf als met anderen kunnen verbinden. Of anders gezegd de manier waarop we communiceren kan onze relatie redden, onze familie bij elkaar houden.

Kortom Healend communiceren kan je helpen

♥ De juiste woorden te kiezen.
♥ Aan te geven wat je voelt en wat je nodig hebt.
♥ Begrip voor de ander te hebben en dat begrip ook toont.
♥ Je te helpen echt naar de ander te luisteren. Ook naar datgene wat er niet wordt gezegd.
♥ Bij jezelf te blijven.
♥ Zonder oordeel, beschuldiging, interpretatie.
♥ Zonder woorden/zinnen te gebruiken zoals ‘moeten’, ‘dit doe je nu altijd’, ‘je doet nooit wat ik zeg’.
♥ Ondanks alle verschillen, alle tegenstellingen effectief te communiceren.

Healend communiceren en corona. Mara Riewald

Met Healend communiceren, verbindend communiceren maken we onze wereld een beetje mooier, liever, vrediger.

Samen kunnen we een bijdrage leveren om de wereld een beetje mooier, liever, vrediger te maken. Het begint bij ons. Elkaar echt zien en aanvoelen wat de ander bedoelt, voelt, nodig heeft. Een nieuw soort taal leren die je op school nooit hebt geleerd. Dat begin is wat mij betreft Healend communiceren, of verbindend communiceren.

Ik wil je heel graag inspireren en ondersteunen om bij jezelf te blijven, in liefdevolle verbinding met je naasten, je omgeving.

Healend, verbindend communiceren in het kort

De intentie is verbinden. Door middel van een model van 4 stappen en 3 processen ga je de uitdaging aan in balans met jezelf en de ander elkaar op behoefteniveau te vinden en daardoor een empathische verbinding tot stand te brengen.
Kritiekloos met verantwoordelijkheid voor eigen behoeftes en gevoelens.

In tegenstelling met onze huidige communicatie waarbij je meestal communiceert zonder eerst naar elkaars behoefte te kijken.

Model van 3 processen
1 Jezelf empathisch uiten,
2 empathisch naar de ander luisteren,
3 zelfempathie (met jezelf in contact blijven)

Een proces van 4 elementen.
1 Waarnemen
2 Gevoelens
3 Behoeften
4 Verzoek

Deze elementen aan de hand van een voorbeeld:

Je zit thuis met je partner en 2 opstandige pubers…… Jij probeert zoveel mogelijk thuis te werken en ook nog eens voor het gezin te zorgen, je kinderen bezig te houden.

Voorbeeld niet healend, niet verbindend communiceren:
Schreeuwend: Ik kan zo niet werken, hou eens op met dat geruzie. Ga samen iets doen in plaats van elkaar steeds in de haren te zitten. En chagrijnig te doen. Ik word hier knettergek van, stop ermee. Of ik stop ermee.

Voorbeeld healend, verbindend communiceren:

1 Wanneer ik jullie zo hoor (geen oordeel, waarnemend) ruziemaken,
2 (gevoelens)voel ik me moe, onrustig en verward.
3 (Behoeften) Ik heb echt behoefte aan rust en harmonie nu we zo met zijn allen thuis zijn. Ik voel dat ik de behoefte heb aan ruimte zodat we ons eigen ding kunnen doen. Voor mij is het nu even belangrijk dat ik dit werk kan afmaken. (hou het bij jezelf, wat ik voel)

4 (Verzoek) Hoe is het voor jullie als jullie samen op jullie slaapkamer in alle rust een spelletje gaan doen? Ik maak dan mijn klus af. (verzoek gedaan zodat mijn behoefte wordt vervuld, geen eis gesteld)

Dan gaan we over een uur samen even wat leuks doen.

Verbindende, healende communicatie

Leer je helaas niet op school. Zou wat mij betreft wel mogen. Ik gebruik het vrijwel altijd in mijn sessies en coaching. Het kan je relatie redden, of je familie bijeenhouden, het helpt je empatisch te zijn richting de ander.  Ik combineer deze vorm van communiceren met mijn dertig jaar achtergrond als onder andere communicatiespecialist. Geen enkele manier van communiceren is mij vreemd.

Deze manier van communiceren wordt ook wel geweldloos communiceren genoemd. En wordt in de VS al jaren toegepast in gevangenissen, bij jeugddelinquenten, zelfs in vredesconflicten.

Marshall B. Rosenberg was een klinische psycholoog en de ontwerper van het model van Geweldloze communicatie (Nonviolent Communication), een wijze van communiceren met jezelf en met anderen, gericht op het tegemoetkomen aan ieders behoeften, het onderscheiden van behoeften en strategieën en het vermijden van moralistische oordelen. Hij is oprichter van en voormalig directeur educatie van het internationale Center for Nonviolent Communication.

Rosenberg werd in 1934 geboren. De joodse familie verhuisde naar Detroit (Michigan) in 1943, een week voor het begin van de rassenrellen die zijn latere werk mede inspireerden. Hij verwonderde zich over al het geweld en werd zelf veel gepest vanwege zijn achternaam. Zijn levenswerk werd om te ontdekken hoe we kunnen leven met verschillen.

Behoefte aan ondersteuning?

Net zoals andere therapeuten en coaches werk ik momenteel alleen online, dus op afstand via Skype, FB Messenger, Whatsapp etc. heb ik Healende Coachingsessies met mensen.
Maar geef ik ook regelmatig tips en oefeningen die je helpen bij jezelf te blijven. Ook af en toe een groepshealing volgen is een van de mogelijkheden. Op FB vind je mij via https://www.facebook.com/Marabezielingscoach/

Daarnaast geef ik groepshealingen die je nog eens heel krachtig in je eigen energie zetten, ontspannen, rustig/zen en krachtig. Je helpen jezelf te beschermen. Dit kan met je hele gezin, familie of welke groep dan ook. Neem contact met me op voor meer informatie.

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen die 'vast' zitten in hun overvolle hoofd, angsten, in somberheid, hun communicatie, het ‘anders’ voelen, vast in emoties, het ongrijpbare. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert, een lege rugzak. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Ervaar de Mara-methode. die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken en oude wijsheden. Anders. Mijn missie is mede een brug te slaan tussen reguliere en complementaire zorg om tot een 'veelwetende' zorg te komen. En mijn methode in het onderwijs te introduceren. Wat ieder kind, ieder mens zou moeten leren. In het NU geef jij je toekomst vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »