Healend, verbindend communiceren in het kort
De intentie is verbinden. Door middel van een model van 4 stappen en 3 processen ga je de uitdaging aan in balans met jezelf en de ander elkaar op behoefteniveau te vinden en daardoor een empathische verbinding tot stand te brengen.
Kritiekloos met verantwoordelijkheid voor eigen behoeftes en gevoelens.
In tegenstelling met onze huidige communicatie waarbij je meestal communiceert zonder eerst naar elkaars behoefte te kijken.
Model van 3 processen
1 Jezelf empathisch uiten,
2 empathisch naar de ander luisteren,
3 zelfempathie (met jezelf in contact blijven)
Een proces van 4 elementen.
1 Waarnemen
2 Gevoelens
3 Behoeften
4 Verzoek
Deze elementen aan de hand van een voorbeeld:
Je zit thuis met je partner en 2 opstandige pubers…… Jij probeert zoveel mogelijk thuis te werken en ook nog eens voor het gezin te zorgen, je kinderen bezig te houden.
Voorbeeld niet healend, niet verbindend communiceren:
Schreeuwend: Ik kan zo niet werken, hou eens op met dat geruzie. Ga samen iets doen in plaats van elkaar steeds in de haren te zitten. En chagrijnig te doen. Ik word hier knettergek van, stop ermee. Of ik stop ermee.
Voorbeeld healend, verbindend communiceren:
1 Wanneer ik jullie zo hoor (geen oordeel, waarnemend) ruziemaken,
2 (gevoelens)voel ik me moe, onrustig en verward.
3 (Behoeften) Ik heb echt behoefte aan rust en harmonie nu we zo met zijn allen thuis zijn. Ik voel dat ik de behoefte heb aan ruimte zodat we ons eigen ding kunnen doen. Voor mij is het nu even belangrijk dat ik dit werk kan afmaken. (hou het bij jezelf, wat ik voel)
4 (Verzoek) Hoe is het voor jullie als jullie samen op jullie slaapkamer in alle rust een spelletje gaan doen? Ik maak dan mijn klus af. (verzoek gedaan zodat mijn behoefte wordt vervuld, geen eis gesteld)
Dan gaan we over een uur samen even wat leuks doen.
Verbindende, healende communicatie
Leer je helaas niet op school. Zou wat mij betreft wel mogen. Ik gebruik het vrijwel altijd in mijn sessies en coaching. Het kan je relatie redden, of je familie bijeenhouden, het helpt je empatisch te zijn richting de ander. Ik combineer deze vorm van communiceren met mijn dertig jaar achtergrond als onder andere communicatiespecialist. Geen enkele manier van communiceren is mij vreemd.
Deze manier van communiceren wordt ook wel geweldloos communiceren genoemd. En wordt in de VS al jaren toegepast in gevangenissen, bij jeugddelinquenten, zelfs in vredesconflicten.
Marshall B. Rosenberg was een klinische psycholoog en de ontwerper van het model van Geweldloze communicatie (Nonviolent Communication), een wijze van communiceren met jezelf en met anderen, gericht op het tegemoetkomen aan ieders behoeften, het onderscheiden van behoeften en strategieën en het vermijden van moralistische oordelen. Hij is oprichter van en voormalig directeur educatie van het internationale Center for Nonviolent Communication.
Rosenberg werd in 1934 geboren. De joodse familie verhuisde naar Detroit (Michigan) in 1943, een week voor het begin van de rassenrellen die zijn latere werk mede inspireerden. Hij verwonderde zich over al het geweld en werd zelf veel gepest vanwege zijn achternaam. Zijn levenswerk werd om te ontdekken hoe we kunnen leven met verschillen.
Behoefte aan ondersteuning?
Net zoals andere therapeuten en coaches werk ik momenteel alleen online, dus op afstand via Skype, FB Messenger, Whatsapp etc. heb ik Healende Coachingsessies met mensen.
Maar geef ik ook regelmatig tips en oefeningen die je helpen bij jezelf te blijven. Ook af en toe een groepshealing volgen is een van de mogelijkheden. Op FB vind je mij via https://www.facebook.com/Marabezielingscoach/
Daarnaast geef ik groepshealingen die je nog eens heel krachtig in je eigen energie zetten, ontspannen, rustig/zen en krachtig. Je helpen jezelf te beschermen. Dit kan met je hele gezin, familie of welke groep dan ook. Neem contact met me op voor meer informatie.