Een geldzak of platzak. Hoe is jouw geld mindset?

Ben jij een hooggevoelige ondernemer? Test het zelf.
8 september 2015
wat is jouw droomdoel, jouw bezieling
(Her)ontdek jouw Bezieling
18 februari 2017
Ben jij een hooggevoelige ondernemer? Test het zelf.
8 september 2015
wat is jouw droomdoel, jouw bezieling
(Her)ontdek jouw Bezieling
18 februari 2017
Toon alles

Een geldzak of platzak. Hoe is jouw geld mindset?

geldzak of platzak hoe is jouw mindset

Hoe denk jij over geld? Verdien je genoeg en vind je het gemakkelijk jouw tarief te vragen aan een potentiële klant? Of vind je het lastig en vind je diep in je hart jouw tarief eigenlijk te hoog. Hoe werd er met geld omgegaan binnen jouw gezin? Was het vies, was er te weinig? Kortom hoe is jouw geld mindset?

geldzak of platzak. Hoe is jouw geld mindset

Onlangs was ik bij een workshop met een aantal ondernemers die zichzelf als hooggevoelig beschouwen. Een waar feestje met gelijkgestemde zielen. Want veel hooggevoelige ondernemers ervaren op hun eigen wijze dezelfde belemmeringen. Eén van die belemmeringen is het vragen van geld voor jouw dienst of product. Overigens hoef je voor zo’n negatieve geld mindset zeker niet hoogsensitief te zijn hoor.

Veel ondernemers beschouwen geld verdienen en geld vragen als een taboe. Vaak vinden we dat we ons tarief eigenlijk niet verdienen. En we schamen ons om geld te vragen. Misschien herken jij jezelf in onderstaand voorbeeld?

Geld vragen is lastig

Tijdens deze workshop gingen we in opdracht 1 op 1 aan de slag om te ontdekken hoe onze geld mindset was. De tekstschrijver die ik mocht interviewen vertelde dat ze het vreselijk vond geld te vragen. Ze had een half jaar geleden een prijs gewonnen voor haar boek en die prijs lag nog steeds in de verpakking op haar bureau. Ze vond het lastig om er trots op te zijn, zich te laten zien als winnaar, als auteur.

Verbazingwekkend nietwaar? Dankzij die prijs werd ze regelmatig uitgenodigd om een lezing te houden als spreker. Dit deed ze met plezier maar stuurde vervolgens geen factuur naar de bibliotheek. ‘Bibliotheken hebben immers al zo weinig geld’, zei ze.

Maar natuurlijk kwam daarna de vraag: ‘hoe verdien jij je geld dan?’ Nou ik verdien niet veel, kan maar net de eindjes aan elkaar knopen. Maar als je bijna fulltime werkt moet je toch ook genoeg geld verdienen? Ik stelde haar diverse vragen om te ontdekken waar deze angst of tegenzin vandaan kwam. Eén van die vragen ging over hoe er bij haar thuis over geld werd gedacht. Had ze tijdens haar studie of in vorige baantjes iets meegemaakt als het om geld ging?

Ze werd wakker! En dat was prachtig om te zien!

Toen we onze ervaringen met de groep deelden, ging deze dame staan. En ze zei ‘ik weet nu hoe het komt dat ik geen geld wil en durf te vragen. Dat ik het niet waard ben om betaald te krijgen voor mijn diensten’. Ze had namelijk jaren lang als vrijwilliger in arme landen gewerkt. Daar werd zij beschouwd als een rijke Nederlandse dame. Ze gaf heel veel van haar tijd, talent en energie en vroeg daar niets voor terug. In deze periode ontstond de negatieve geld mindset en het schuldgevoel dat zij het zo ontzettend goed had en het zo goed had getroffen dat ze geboren was in een rijk land als Nederland.

Ze realiseerde zich dat ze zich destijds schaamde vanwege de tegenstelling tussen haar rijkdom en de armoede die ze daar aantrof.

Door deze herinneringen werd ze wakker en realiseerde zich dat zij nu eenmaal hier leeft, hier hard aan het werk is, dat ze gestudeerd heeft, succesvol is en dat ze daarom ook geld mag verdienen. Ze heeft veel tijd, talent en energie gegeven aan het goede doel maar nu heeft zij het recht om geld te vragen voor haar diensten. Daarvoor heeft ze die talenten gekregen.

Zonder betaling houdt ze het niet vol om anderen te laten genieten van haar tijd en talent.

Het was prachtig om die andere kant en uitstraling van deze dame te zien. Heel anders, zelfbewust. Hoe zelfbewust ben jij als het gaat om geld vragen voor jouw dienst? Jij bepaalt namelijk jouw eigen houding en gedrag!

Staat er gratis op jouw voorhoofd? Tijd is geld.

We hebben meer gesprekken gehad en ik ontdekte dat veel mensen het woord gratis op hun voorhoofd hebben. Niet in het echt natuurlijk maar met hun houding zeggen zij dat ze geen geld willen of durven vragen.

Dit soort mensen doen veel voor anderen, vinden het welzijn en belang van anderen belangrijker. Voelen zich verplicht om voor andere mensen klaar te staan en cijferen zichzelf vaak weg. Zonder betaling. Herken je dat? Ik wel.

De deelneemster die ik sprak werd betaald voor 28 uur per week maar in de praktijk werkte ze ruim 40 uur per week. Dus 12 uur werkte ze extra maar dan wel onbetaald. Toen ik vroeg naar hoe deze situatie was ontstaan zei ze dat er vaak en veelvuldig een beroep op haar werd gedaan en dat ze vaak snel ja zei zonder erbij na te denken.

Nu was ze op een punt gekomen dat ze heel graag aan de slag wilde met haar persoonlijke ontwikkeling maar er gewoonweg geen tijd voor had. Collega’s en leiding maakten misbruik van haar goedheid en welwillendheid. En tja geef ze eens ongelijk.

Ze realiseerde zich dat ze nooit verder kwam als zij haar tijd gratis bleef weggeven. Ze realiseerde zich ook dat haar houding liet zien dat ze gratis beschikbaar was voor extra taken. Tijdens dit gesprek was er tijd om te oefenen hoe ze nee kon zeggen op een manier die voor haar goed voelde. Ze wist dat ze zelf de verantwoordelijkheid moest nemen voor een verandering.

Wij huren al jaren iemand in voor het schilderwerk buitenshuis. Omdat we schilderen geen leuk werk vinden en omdat we iemand anders ook zijn inkomsten gunnen. Ieder zijn vak toch? Diverse malen hebben wij het schilderwerk gratis voor anderen gedaan. Waarom? Omdat iemand het vraagt en omdat we geen nee konden zeggen.

Houd er in dit geval wel rekening mee dat een aantal mensen uit je adressenboekje zullen verdwijnen zodra het woord gratis van jouw voorhoofd is verdwenen. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Was er thuis genoeg geld voor het gezin?

Vaak ontstaat een negatieve mindset binnen het gezin waarin je opgroeit. Vraag je eens af hoe je ouders met geld omgingen? Was geld vies en moest je je handen wassen nadat je geld had aangeraakt?

Was er voldoende geld? Kon je jouw hobby’s beoefenen en was er geld voor leuke dingen, mooie kleding, uitjes? Leerden je ouders je te sparen voor iets wat je graag wilde hebben? Pas als je voldoende bijeen had gespaard mocht je het kopen. Kortom leerde je de waarde van geld?

Of was er juist veel gedoe over geld, was er nooit genoeg en was er dus geen geld voor kleding, uitjes, vakantie of hobby’s. En voelde jij je schuldig als je om iets vroeg. Over geld praten was een taboe. Je droeg vooral tweedehands kleding of nog ouder en over vakanties kon je alleen maar dromen.

Bij ons thuis bijvoorbeeld was er niet een groot maar voldoende inkomen. Mijn moeder klaagde altijd dat er te weinig was. Ze kon niets betalen zei ze vaak.

Ik zag als klein kind mijn moeder vaak overstuur en verdrietig omdat ze geen geld meer had en dat alles zo duur was. Ik vond dat zo zielig en probeerde haar te helpen door helemaal niets te vragen. Ik kreeg dus ook niets. Mijn 5 jaar oudere zusje pakte het anders aan. Af en toe wilde ze nieuwe kleding en daarvoor was natuurlijk geen geld. Zij chanteerde mijn moeder met het dreigement dat ze een broek ging stelen als ze geen honderd gulden kreeg. Dan was er wel geld. Ik had in die tijd zo’n medelijden met mijn moeder.

Maar geld verdienen heeft ook vele voordelen. Geld is een middel dat je vrijheid deels bepaalt. De vrijheid om te leven zoals jij het graag wilt. Om te werken hoe en waar jij dat wilt. Om anderen te geven wat jij ze graag wilt geven. En om te investeren in jezelf en anderen.

Vrijwilligerswerk versus geld geven aan goede doelen

Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan. Vaak omdat ik het doel goed vond maar ook omdat ik in een mooi netwerk werd geïntroduceerd. In de praktijk viel dit tegen en heb ik er vrijwel niets aan overgehouden. Ik kies er nu voor, met mijn huidige geld mindset om geld of middelen te geven aan goede doelen. Niet meer (sinds vorig jaar) mijn tijd maar geld of goederen. Op deze manier kan ik concreet een bijdrage leveren en kan ik met de tijd die ik heb geld verdienen.

Geld geeft ook positieve energie. Doordat jij geld verdient door anderen te helpen, heb je meer vrije tijd en meer geld om weg te geven aan goede doelen.  Kortom geld helpt je ook gelukkig en succesvol te zijn.

Zeker als je hoogsensitief bent, kan bovenstaande een heel zinvol besluit zijn omdat je meer tijd voor je rust en herstel nodig hebt dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Jouw tijd wordt met dit gegeven dubbel waardevol.

Geld mindset en geld lenen

Jarenlang ben ik werkzaam geweest in de financiële dienstverlening. Opmerkelijk hoe sommige collega’s en klanten over geld lenen dachten. Als je kijkt naar de huizenmarkt van nu en zo’n tien jaar geleden en nu?

Veel mensen gingen in die jaren hun huis verkopen met vaak een grote winst. Want hun woning had overwaarde. Vaak kon ik dan mijn mening niet voor me houden want ik noemde het jezelf rijk rekenen mindset. Overwaarde is immers lucht? Niet als je het investeert in een nieuw duurder huis maar dat deden veel mensen juist niet. Nee er werd een auto, een parketvloer, een mooie tuin, mooie kleding, soms ook nieuwe meubels en allerlei extra dingen aangeschaft die je normaliter niet kocht. Op is op.

Onder het mom van: ‘we kopen nu wel duurder maar we gaan ook steeds meer verdienen en ons huis wordt steeds meer waard, dus durven we ook meer te lenen’. Vaak zelfs aan de top van hun inkomen. Het resultaat is dat veel huizen ‘ onder water staan’. Dus de hypotheek is hoger dan de waarde van hun woning. Of soms is de situatie nog erger.

Of een hypotheek afsluiten met een beleggingspolis. Vaak ook met het idee the sky is the limit. Mijn beleggingen zullen blijven stijgen in waarde. Niet dus. Met als gevolg dat je op een gegeven moment veel of al je geld kwijt bent dat bedoeld was om een groot deel van de hypotheek af te lossen.

Mag ik zeggen dat ik dit een onverstandige dure geld mindset vind? Doe het toch. Overigens heb ik niets tegen een gokje ondanks mijn behoudende geld mindset maar wat mij betreft zijn de belangen dan wat minder groot.

Hoe is jouw geld mindset? Wat zijn jouw ervaringen met geld?

Wil jij jouw ervaringen delen? Graag.

Hoe gemakkelijk geef jij geld uit? Vind je het vervelend om rekeningen te betalen? Vind je het lastig jezelf te verkopen? Hou je van geld verdienen?

En nog een mooie vraag: hoe oordelen de mensen in je omgeving over geld?

Mara Riewald
Mara Riewald
Ik ondersteun (hooggevoelige) mensen, jongeren, jongvolwassenen om 'achter' hun klachten, problemen te leren kijken. Ik help je aan inzichten in en transformatie van je blokkades, antwoorden op wat je belemmert. Het ongrijpbare grijpbaar maken. Mijn werkwijze die meer dan Healing en meer dan Coaching is, een combinatie van uiteenlopende healingmethodieken, oude wijsheden en richt zich op persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. En weer contact maken met ;'vergeten' gaven en talenten.

2 Comments

  1. Wat een ongelooflijke hoeveelheid vragen stel je hier! Het onderwerp boeit me en mijn mindset over geld is in beweging en in ontwikkeling. Wel heb ik het zelf helder: ik ga NOOIT meer een hypotheek afsluiten, en ik weet inmiddels wat ik waard ben!

    • Mara Riewald schreef:

      Hallo Saskia, wat leuk dat je reageert op dit onderwerp, dank je wel. Geld blijft voor velen een hot item. Super dat jij weet wat je waard bent en durft te vragen. Daarvan kan ik en kunnen vele anderen vast nog iets van leren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »